JEDNOGLASNA ODLUKA

Zagreb dobiva spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, ali ne na Trgu Franje Tuđmana

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Franjo Tuđman
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Franjo Tuđman
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Franjo Tuđman
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Franjo Tuđman
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Franjo Tuđman
28.03.2017.
u 14:59
Zastupnici su prihvatili i odluku kojom Grad Zagreb daje jamstvo Kliničkoj bolnici "Sveti Duh", za kreditno zaduživanje kod Privredne banke za iznos od 40 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno su u utorak prihvatili odluke o podizanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu te Spomenika domovini u gradskoj četvrti Trnje.

Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu, čiji je autor kipar Kuzma Kovačić, umjesto na Trgu dr. Tuđmana, podići će se na javnoj površini Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice, koja predstavlja produžetak Lenucijeve potkove prema jugu.

Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, bit će podignut na Trgu Stjepana Radića.

Gradski zastupnici prihvatili su i izmjene i dopune Odluke o Stipendiji Grada Zagreba za učenike i studente pripadnike romske nacionalne manjine. Njima se propisuje  da najmanje dva člana Povjerenstva za dodjelu stipendije za učenike i studente romske manjine iz redova stručnih djelatnika s područja obrazovanja, moraju biti pripadnici romske manjine, umjesto dosadašnjeg jednog.

Kao kriterij za utvrđivanje liste kandidata za dodjelu stipendije određuju se postignuti i priznati izvannastavni i izvanškolski rezultati tijekom srednjeg obrazovanja, odnosno rezultati u struci tijekom studija.

Utvrđeno je izračunavanje prosjeka ocjena i broja ostvarenih bodova temeljem prosjeka ocjena na dvije decimale. Učenici 1. razreda srednje škole moći će ostvariti bodove za rezultate postignute od 5. do 8. razreda osnovne škole, a studenti 1. prve godine  za rezultate postignute za vrijeme srednjeg obrazovanja.

Zastupnici su prihvatili i odluku kojom Grad Zagreb daje jamstvo Kliničkoj bolnici "Sveti Duh", za kreditno zaduživanje kod Privredne banke za iznos od 40 milijuna kuna.

>> Bandić: Napravit ćemo najljepši trg s najvećim spomenikom Franji Tuđmanu

>> Tuđmanov kip stajat će uz fontane. I radit će ga Kuzma Kovačić

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

RA
Ravenna
15:48 28.03.2017.

Srvaranje kulta licnisti je neizljecivi oblik primitivizma...!!!

KU
Kung
07:07 29.03.2017.

Prave Titi spomenik u Zagrebu? To Bandić hoće da pridobije prave Hrvate da dobije glas od njih;-)

VL
vladimir964
14:19 29.03.2017.

Svaka čast predsjedniku Tuđmanu za njegove zasluge, međutim u civiliziranom svijetu spomenici, pa makar to bili i toliko važnih osoba, podižu se iz dragovoljnih donacija građana, a ne novca poreznih obveznika. Grad kao doprinos daje lokaciju, eto toliko. Što se tiče bolnice: a kojeg će im vraga kredit banke, kada rade iz državnih novaca. To je nepromišljeni i veoma skupi potez. Naime: umjesto da se za potrepštine pokriju iz kredita, država bi trebala osigurati potrebne izvore jadnoj bolnici. Ovako će uz glavnicu trebati plaćati još i kamate, a pošto KBC-i blago rečeno ne skrpavaju kraj s krajem iz svoga proračuna, opet će država plaćati mnogo više, pa opet iz vlastitoga džepa. Zanimalo bi me, tko ima interesa u toj transakciji. Ljudi moji, to se najobičnijim riječima zove - krađa.