Mnoštvo sadržaja

Advent kao mali planet: Pogledajte kako izgleda Stross iz perspektive 360 stupnjeva

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Advent u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Advent u Zagrebu
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Advent u Zagrebu
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Advent u Zagrebu
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Advent u Zagrebu
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
Advent u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Advent u Zagrebu
14.12.2019.
u 07:45
Advent je vrijeme zajedništva i druženja, a bez obzira na to jeste li više tip za minglanje uz ritmove pop muzike ili koncerte klasične glazbe, na Adventu svatko može pronaći nešto za sebe
Pogledaj originalni članak

Odgovor na pitanje kamo ćemo danas van u prosincu se nameće samo po sebi – na Advent. U ovo doba godine, mnoštvo sadržaja koje grad nudi omiljena je destinacija za mlade, ali i one malo starije. Zbog vesele atmosfere, brojnih koncerata, nastupa DJ-a, kulturnih događanja, raznovrsne ponude hrane i pića, Advent je idealna destinacija za zabavu i izlazak s društvom. Ove godine zaštitno lice Adventa je orašar, pa su sve adventske lokacije i adventske kućice ukrašene su figurama orašara svih veličina. Velike i male figure orašara koje je izradio Petar Banda postavljene su na svim lokacijama Adventa, orašar krasi drvene adventske kućica, ali šarm ove simpatične figurice preplavio je i gradske izloge, gradska pročelja štandove sa suvenirima, a fotografije s orašarima preplavile su društvene mreže. No orašar je samo jedan dio zagrebačke adventske bajke. Organizatori su naglasak stavili na baštinu, pa je pripremljen bogat glazbeni i kulturni program s naglaskom na klasičnu glazbu, a u zagrebačkim muzejima postavljene su zanimljive izložbe.

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Advent u Zagrebu

Mnogo je pažnje posvećeno ekologiji i održivosti, zbog čega će većina ugostitelja na adventu umjesto plastičnih koristiti papirnate čaše i tanjure. Ove godina na adventu se osobito vodilo računa da se osobama s invaliditetom omogući pristup svim sadržajima pa su na nekim mjestima postavljene posebne premosnice.

Na Trgu Josipa bana Jelačića pripremljen je program World etno advent, organiziran je u suradnji s Etnografskim muzejem i zamišljen s ciljem promicanja i očuvanja hrvatske kulturne baštine, pa će posjetitelji uz nastupe puhačkih orkestara, zborova i kulturno-umjetničkih društava, dječjih zborova moći uživati u pravom tradicionalnom duhu Božića.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Advent u Zagrebu

Advent na Strossu već je godinama popularno okupljalište mladih jer osim bajkovitog okruženja, odličnog izbora delicija libanonske, indonezijske, kineske i domaće kuhinje te odlične ponude piva i vina, posjetitelje će na Stross zasigurno privući i koncerti zvučnih glazbenih imena. Kad se već nađete na Gornjem gradu, šteta bi bilo propustiti BAŠ NAŠ Advent u Klovićevim dvorima gdje se održava mnoštvo koncerata nekih od najpoznatijih hrvatskih glazbenika, slasni zalogaji majstora zagrebačke gurmanske scene, pravo klizalište te fotomat, lokacija za najljepše adventske fotografije.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Advent u Zagrebu

Fuliranje je jedno od događanja s najdužim stažom zagrebačkog Adventa i ove godine se po treći put održava na Strossmayerovom trgu. Što zbog dugogodišnje tradicije, što zbog bogate gastronomske ponude i odlične ponude pića, od Rakijarnice s “desetkom” za ekipu, zimskog klasika – kuhano vino, u ponudi će biti i posebno festivalsko pivo, pa ne čudi da je Fuliranje izrazito popularna adventska adresa. U planu je i atraktivni glazbeni program.

I Advent na Europskom trgu odličan je izbor za sve koji preferiraju brže ritmove, uz nastupe brojnih poznatih DJ-jeva, zanimljiv format glazbenog druženja Social Grilling u okviru kojeg će književnica i novinarka Rujana Jeger ugostiti poznate hrvatske književnike. Ovoga Adventa nemojte propustiti obilazak tunela Grič i svakako prođite kroz poznati zagrebačkog prolaz Oktogon, koji su dotjerani u blagdansko ruho i gdje će vas također dočekati bajkovita čarolija orašara.

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Advent u Zagrebu

Zabave neće nedostajati ni u Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava, gdje je i ove godine postavljeno najljepše klizalište u ovom djelu Europe. Klizanje je zabavnije uz mnogo dobre glazbe za koju će se pobrinuti nastupi ponajboljih DJ-a, a nakon zabave na ledu okrijepiti se možete u drvenim kućicama s bogatom ponudom hrane i pića. Adventska čarolija čeka vas i Zrinjevcu, na kojem dvjestogodišnje platane prekrivaju tisuće lampica, a u drvenim adventskim kućicama sebe i svoje najdraže možete razveseliti unikatnim suvenirima i ukrasima te uživati u tradicionalnim zagrebačkim specijalitetima, poput štrukli i krpica sa zeljem kakve su pripremale naše bake.

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
Advent u Zagrebu

Događanja neće nedostajati ni kod Hrvatskog narodnog kazališta, gdje se uz live zvukove božićnih skladbi, ali i jazza, soula te klasičnih skladbi uživati možete u toplim napicima i kroz program Uvertira upoznati se s aktualnim rasporedom izvedbi u HNK. Poseban doživljaj je i posjet kinu Tuškanac za vrijeme trajanja adventa, jer će se tamo prikazivati pomno odabrani najljepši blagdanski filmovi.

Ovog Adventa na svoje su došli svi koji vole klasiku. Osim koncerata u sklopu programa AdventFest u Katedrali, koncerti duhovne i klasične glazbe održavati na još nekoliko lokacija. Advent Classic Fest održavat će se na još nekoliko lokacija po gradu, uključujući Muzej Mimaru, crkvu Sv. Marka i Evangelističku crkvu, a dio Adventa u Zagrebu bit će i koncerti duhovne glazbe u crkvi Sv. Katarine i crkvi Sv. Blaža.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Advent u Zagrebu

Ne smijemo zaboraviti ni Advent pod lanternom, jedinstveno tradicionalno događanje paljenja lanterni na Gornjem gradu zu najljepše adventske i božićne hrvatske i strane pjesme. Poseban doživljaj čeka posjetitelje Hrvatskog povijesnog muzeja u kojem će se održati Večeri s Brahmsom, a vrhunski glazbenici i glazba neprocjenjivo vrijednog Streicherovog glasovira, poznatog kao brata blizanca klavira kakvog je imao slavni skladatelj Johannes Brahms, nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Sadržaj je nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr