Kvartovski problem

Za jače kiše Špansko postaje Venecija

Foto: Privatna arhiva
špansko
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
20.06.2016. Zagreb - Trg Ivana Kukuljevica u naselju Spansko nakon svake kise je poplavljen sto stanovnicima stvara velike poteskoce. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
21.06.2016.
u 11:00
Na Trgu Ivana Kukuljevića nije rješena odvodnja pa su jučer stanovnici Španskog opet gacali po vodi koja ga je poplavila
Pogledaj originalni članak

Venecija u Zagrebu.

Tako stanovnici Španskog opisuju Trg Ivana Kukuljevića nakon svake jače kiše. Kad u kratkom roku padne velika količina oborina, glavni je trg u Španskom, inače omiljeno mjesto za roditelje s malom djecom zbog velikih zelenih površina i mnoštva ugostiteljskih objekata, potpuno pod vodom. Bilo je tako i jučer ujutro nakon cjelonoćnog padanja. Gondolijera nema, ali ponekad se mora posegnuti za paletama kako bi se prešlo s jednog kraja na drugi. A stanovnici već znaju – ako trebaju u banku, knjižnicu ili u nabavku, moraju čekati da se voda povuče. Ili za tu “pustolovinu” trebaju posebnu opremu.

– Ovdje sam 18 godina i već znamo da bez gumenih čizama ne idemo na posao čim pada kiša – rekla je vlasnica jednog dječjeg vrtića. Voda ipak veseli najmlađe, koji bezbrižno gacaju, a neki se i biciklima voze preko lokava.

Problem je, kaže predsjednik Vijeća Gradske četvrti Stenjevec Vladimir Andrić, što na trgu uopće nije riješena odvodnja.

– Ovakve poplave stanovnike muče već godinama, a nekad voda zna ući i u poslovne prostore. U Gradu Zagrebu upoznati su s problemom i već su pokrenute aktivnosti ne bi li se riješio, no već godinu dana stojimo na mjestu. Lani u kolovozu Vijeće Gradske četvrti imalo je i sastanak s pročelnikom gradskog Ureda za izgradnju Dinkom Bilićem. Nakon toga raspisana je i javna nabava kako bi se izradio projekt odvodnje – ističe Andrić te dodaje kako je izabrana i tvrtka koja očito nije bila dovoljno profesionalna da ga kvalitetno izradi. Projekt su im iz Grada Zagreba, naime, vraćali tri puta na doradu.

– Sad su nedavno došli reći kako bi oni od projekta odustali jer je loš. Izgubljeno je godinu dana, a stanovnici su i dalje u nemilosti vremenskih neprilika – kaže Andrić. Gradska četvrt, ističe, to ne može financirati iz vlastitih izvora jer njihov cijeli proračun iznosi šest milijuna kuna. A svi veći projekti koje treba financirati Grad Zagreb, dodaje, stoje.

– S jedne strane grada rade fontane, neka dođu k nama ako im treba vode – ironičan je Vladimir Andrić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar links
links
15:17 21.06.2016.

uzmite gondole