Pripovjeda svoje slikovnice

Za djecu u domu i bolnici ona postaje Vila pričalica

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Za djecu u domu i bolnici ona postaje Vila pričalica
02.02.2016.
u 17:00
Inspirirana pričama kojima je nekoć uspavljivala sinove, slikovnice “Zajc Ivek” i “Djevojčica sa zlatnim pjegicama” sama je oslikala i pripremila za tisak
Pogledaj originalni članak

Ona je inženjerka matematike i informatike, radi u Hrvatskim vodama.

A u slobodno vrijeme navlači plašt i na glavu stavlja šešir. I tako u jednom trenu Katija Romac postaje Vila pričalica. Djeci u domu u Nazorovoj, bolnici u Klaićevoj, ali i mnogim vrtićima prenosi priče iz slikovnica koje stvara.

Inspirirana pričama kojima je nekoć uspavljivala sinove, slikovnice “Zajc Ivek” i “Djevojčica sa zlatnim pjegicama” sama je oslikala i pripremila za tisak.

– Riječ je o slikovnicama koje roditeljima pomažu i u odgoju djece. “Zajc Ivek” priča je o buntovnom, neprilagođenom zecu koji se stalno svađa sa svojom braćom pa pobjegne u šumu gdje ga dočekaju mnoge nevolje. Slikovnica “Djevojčica sa zlatnim pjegicama” govori pak o hrabroj djevojčici, a cilj joj je jačati samostalnost najmlađih – objašnjava Katija Romac.

Slikovnice je kreirala tako što je sve imenice zamijenila sličicama. Na dnu svake stranice stoje fusnote nastale u suradnji sa psihologom, socijalnim radnikom i odgajateljima iz vrtića, koje objašnjavaju roditelju kako razgovarati s djetetom.

– Ideja o Vili pričalici rodila se prije nekoliko godina, kad sam u rodnoj Korčuli na plaži djeci pripovijedala priče. Reakcije su bile dobre pa sam se ubrzo javila u dječju bolnicu u Klaićevoj – ističe Katija Romac.

U tvrtki u kojoj radi skuplja slatkiše, ali i bojanke, plastelin, bojice. Kada izradi dovoljno paketa, nosi ih u dječji dom u Nazorovu. Svojim je slikovnicama odlučila pomoći i djeci iz Gunje pa pola prihoda od prodaje ide za uređenje tamošnjeg vrtića.

Slikovnice se prodaju na kioscima Tiska i iNovina po cijeni od 40 kuna.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

TO
TonyP
03:52 03.02.2016.

Ima i dobrih prica iz lijepe nase. Katija sve najbolje na putu manje utabanom.

ŠO
Šokac1
18:11 03.02.2016.

Što je Ivek ? I što znači "zajc" ? Ako je zec, a to je vidljivo iz članka, onda bi se trebao zvati ZAJEC Ivek. Ono "zajc" ne znači ništa !