Radio 101

Ž. Ogresta: Nije kraj Stojedinice, ali nema više prostora za sentiš

Foto: Anto Magzan/Pixsell
radio 101
Foto: Petar Glebov/Pixsell
švec
Foto: Borna Filić/Pixsell
ogresta
11.01.2011.
u 17:39
Iako sve sada izgleda crno, legende Stojedinice slažu se da za radio ima nade, ali treba mlade snage
Pogledaj originalni članak

– Uz Stojedinicu sam doživio sve ključne trenutke u životu, osim svog rođenja. Stojedinica je 20 godina mog života – govorio je jučer Miljenko Cvitković, poznatiji kao legendarni Minja s Radija 101, koji je jučer službeno završio u stečaju. Tridesetak zaposlenih danas će sastati s novom upravom i skrojiti sudbinu Radija.

Rušili smo zidove

Iako je danas spao na to da se odlučuje ima li smisla nastaviti dalje ili ga treba pohraniti u kutiju sjećanja, neki već u sjećanjima imaju posebno mjesto za radio koji je nekada simbolizirao slobodu.
– Bili smo mladi i nadobudni kad smo Stojedinicu stvarali na tavanu na Savi, tada još ilegalno. Tamo sam naučila raditi, počela s velikom strašću. To se ne može ponoviti. To su bili počeci demokracije, tada smo rušili zidove – prisjetila se Željka Ogresta koja je sa Stojedinicom otpočetka, a danas je jedna od suvlasnica.
– Žao mi je što se Stojedinica nije snašla u ovim vremenima konkurencije. No, ne mislim da je ovo kraj. Sve je ovo tržišna utrka, nema više prostora za sentiš – kazala je Ogresta.

Da Radiju 101 nije došao kraj slaže se i Minja. No, nešto valja promijeniti.
– Treba započeti ispočetka, s novim ljudima. Ostaviti tri, četiri mentora, a sve drugo otvoriti mladima. Grad je pun mulaca koji su spremni govoriti i raditi posao bez zadrške. Mislim da postoje ljudi koji mogu ime popuniti sadržajem – pokazao je tračak optimizma Minja, dodavši odlučno da se ono što je bilo nekad više sigurno ne može ponoviti.

Mladi ga mogu spasiti

S njime se složio i Siniša Švec, i danas glazbeni urednik Radija 101. Nakon što je Stojedinici poklonio 26 godina svog života, nije mogao skriti tugu u glasu.
– Radio nikad ne može biti kao nekad, ali nova ekipa mladih može nešto napraviti. Mi smo počeli kao klinci s 21, 22 godine. Kad bi se oni pojavili i pokušali preoblikovati u nešto njima zanimljivo moglo bi se nešto...

No, bez obzira koliko Radio 101 i danas Zagrepčanima značio puno, Trg bana Jelačića 1996. više se nikad ne bi mogao ponoviti. To su bila neka druga vremena.
– Tad je Radio bio posljedica nečeg drugog, to je bio samo povod koji je ljude natjerao na ulicu – realan je Švec. No, teško je bilo reći što je najpametnije učiniti.
– Teško mi je govoriti jer imam podvojene osjećaje. Teško je, ali opet realno je možda bolje da je tako završilo, da se stavi točka na i. Ne treba razvlačiti tog mrtvaca sada. Ali žao mi je kolega – tužna glasa govorio je Švec.

No, njegov bivši kolega Minja bio je optimističniji. Uvjeren da ovo nije kraj Radija 101, odlučno je rekao:
– Mislim da će se nešto pametno dogoditi, da ovo nije kraj. A Tko god da se domogne Radija 101, ja mu želim svu sreću.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

BU
budisvoj
17:56 11.01.2011.

ŽELKA OGRESTA pobjegla na vrijeme.Skrasila se na tzv HTV,gdje s mužem $ co.kao vanjska produkcija mažnjavaju milijune...

OB
-obrisani-
18:08 11.01.2011.

A ko je maznuo milijune? Tko?

M1
marin_11
20:00 12.01.2011.

Radio 101 je u zadnjih 10 godina obično smeće - nešto slično kao i Feral i tako i završavaju. Da je bilo malo pameti mogli su nešto promjeniti - ali ne - bljuvati jednostrano do kraja. Ništa drugo nisu ni zaslužili. Doduše, neki su izvukli lovu i na vrijeme zbrisali pod skute lijevog pravedničara u dvorima na pantovčaku za plaću od 20 000 kuna mjesečno .... Normalno, da Yusipovića ova pravda ne zanima - pogotovo kada mu je Zrinkica savjetnik - slično kao što štiti udbaškog ubojicu Perkovića od izručenja u Njemačku - jer mu je njegov sinek savjetnik za sigurnost.