tužna statistika

Venecija ima most zaljubljenih, a evo po čemu je poznat Zeleni most

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Zeleni most Zagreb
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Zeleni most Zagreb
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Zeleni most Zagreb
Foto: Anto Magzan/Pixsell
Zeleni most Zagreb
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Zeleni most Zagreb
07.05.2014.
u 10:34
Željeznički most koji povezuje sjevernu i južnu Hrvatsku, a kojem je ove godine 75 godina te je jedan od poznatih zagrebačkih simbola, "poznat" je i kao omiljeno mjesto za oduzimanje vlastitoga života...
Pogledaj originalni članak

Zeleni most preko rijeke Save, kolokvijalno zvan i Hendrixov, zbog kultnog grafita koji je do nedavno pisao na njemu, ponovno se obnavlja za željeznički promet kojemu je isključivo i namijenjen.

Rekonstrukcija je započela u ožujku prošle godine "teška" je 38,5 milijuna kuna, a osim nosivosti povećat će se i brzina vlakova s dosadašnjih 40 na 80 kilometara na sat.

No, portal Zagrebinfo.hr podsjeća kako, osim što je riječ o poznatom zagrebačkom mostu, specifične zelene boje, koji je izgrađen 1939. te ove godine slavi svoj 75. rođendan, riječ je o još jednom, pomalo morbidnom mjestu u glavnom hrvatskom gradu.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Foto: Marko Prpić/Pixsell

S ovog mosta najčešće se u Zagrebu događaju samoubojstva te pokušaji suicida skakanjem u Savu, a kojemu već godinama svjedoče najviše – okolni stanovnici.

- Grozno je, samo se čuje tup i onda znamo što se dogodilo. Čim vidimo nekoga da se penje – zovemo policiju. Već smo traumatizirani. Jedan čovjek nedavno mi je napravio čak i psinu na ovu morbinu temu. Sin i ja smo popravljali bojler i primjetili ga kroz prozor.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Foto: Robert Anić/Pixsell

Popeo se na most, u trenirci i gledao nešto, proučavao, nadvirivao se. Prepali smo se, pa smo pozvali policiju - priča Željko Novak (49) kovinotokar koji živi u neposrednoj blizini Zelenog mosta i kojemu su samoubojice gotovo utjerale strah u kosti.

Ističe kako je čovjek kojega je zamijetio i za kojega je strahovao, pa i čak policiju nazvao – samo “protegnuo” noge penjući se po Zelenom mostu, a zatim je sišao i – otišao trčati. Još jedna, kaže lažna uzbuna, ali bolje da je tako, priča naš sugovornik, nego da se ubijaju. Nije da ih nema koji i to učine, nažalost. No jedna je pojava vezana uz Zeleni most posebno opasna.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

>>Ovo je naljepša poštanska marka u Hrvatskoj, a prizor s nje se obnavlja!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
12:43 07.05.2014.

Taj most treba i službeno nazvati "most Jimia Hendrixa".

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
11:39 07.05.2014.

Nikad nisam čuo da taj most zovu "zeleni most". Svi ga zovu Hendrixov most. Dakle, prije bi se moglo reć da ga "kolokvijalno zovu zelenim mostom zbog njegove boje".

Avatar MsLela
MsLela
12:26 07.05.2014.

Trebalo bi vratiti kultni grafit Hendrix na most ;)