"Sat za planet zemlju"

Uz gašenje svjetla, organiziraju i akciju pošumljavanja Medvednice

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Uz gašenje svjetla, organiziraju i akciju pošumljavanja Medvednice
09.03.2016.
u 08:20
Akcija koja je krenula 2007. godine u jednom gradu postala je globalni pokret u kojemu je lani sudjelovalo 7000 gradova
Pogledaj originalni članak

U sklopu desete akcije "Sat za planet Zemlju", kada se na sat vremena gase svjetla diljem svijeta kako bi kazali na klimatske promjene, WWF Adria organizira i akciju pošumljavanja Medvednice.

Akcija u PP Medvednica započet će 19. ožujka u 10 sati s mjestom susreta na Donjoj stanici žičare, a isti dan u 20.30 ugasit će se i svjetla.

- Suradnja poslovnog sektora, civilnog društva i institucija neophodna je ako želimo stati na kraj klimatskim promjenama, uvjerljivo najvećoj prijetnji današnjice. Naš doprinos je akcija pošumljavanja Parka prirode Medvednica, čiji su šumski ekosustavi narušeni brojnim vremenskim nepogodama prošlih godina. Šume u Hrvatskoj skladište 256 milijuna tona ugljika, što je 3% globalne ljudske emisije uljika - kazao je Martin Šolar, direktor WWF Adria. Protekla 2015. godina pamtit će se, prema službenim meteorološkim podacima, kao najtoplija u povijesti a zadnjih nekoliko godina područje Parka prirode Medvednica poharalo je osam oluja i jedan ledolom koji su nanijeli veliku štetu šumskom ekosustavu, posebno na južnoj strani središnjeg dijela Medvednice.

- Izvaljeno je preko 50.000 m3 drvne mase, otvorena su brojna manja klizišta a  oštećena je i infrastruktura za posjetitelje. To nam dokazuje prisutnost klimatskih promjena i na našim područjima, pa smo se ove godine u Sat za planet Zemlju uključili ne samo gašenjem rasvjete na Medvedgradu, već i akcijom pošumljavanja jednog hektra područja u zoni Bliznec - rekla je ravnateljica PP Medvednica Snježana Malić-Limari. Kupnju 5000 sadnica i sadnju jednog hektra sljemenske šume omogućila je IKEA Hrvatska, globalni partner WWF-a.  WWF Satom za planet Zemlju već deset godina potiče građane da se ujedine u borbi protiv klimatskih promjena. Uz simbolično gašenje svjetla tijekom samog Sata, WWF poziva građane da "doniraju" svoje Facebook profile i promjenom profilne fotografije prijateljima daju do znanja da žele promijeniti klimatske promjene.

U svijetu poznata kao Earth Hour, akcija je, od inicijative jednog grada 2007. godine, prerasla u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 170 zemalja svijeta

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar NeNormalan
NeNormalan
14:13 09.03.2016.

Pošumljavanje Medvednice je hvale vrijedna inicijativa, ali ima i tamnu stranu, Medvednicom komercijalno upravljaju Hrvatske šume koje daju šumu u siječu koncesionarima, koji naravno ne čiste šumu nego sjeku odreda i to naravno samo na pristupačnim mjestima. Šuma koju je izvalila oluja nitko nije dirao osim krčenja zapriječenih puteva, a večina je ostavljena da istrune i postala je neupotrebljiva, a sada traže volontere za pošumljavanje da bi kasnije opet mogli prodavati.