Apsurd

Građani šokirani! Veći računi za grijanje unatoč razdjelnicima

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Grijanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Grijanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Grijanje
15.05.2015.
u 10:30
Bez ušteda na grijanju zbog novog Pravilnika Ministarstva gospodarstva koje je ipak popustilo pa vraća pravedniji model naplate
Pogledaj originalni članak

Zagrepčane koji su ugradili razdjelnike posljednji računi za grijanje ostavili su bez teksta. Umjesto ušteda i nižih rata koje su im razdjelnici donijeli prijašnjih mjeseci, račun za ožujak bio je veći čak i od računa za hladniji siječanj. Poskupljenje im je naime donio novi Pravilnik o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju koji je u ožujku donijelo Ministarstvo gospodarstva.

Protivno štednji

Tim pravilnikom definirano je da se računi neće obračunati na dosadašnji način (80 do 90 posto prema razdjelniku i 10 do 20 posto po kvadraturi) već će, ako više od 30 posto stanara koji su ugradili razdjelnike uštedi više od prosjeka svih stanara s ugrađenim razdjelnicima, taj mjesec omjer potrošnje biti 50:50.

– Država nas je prvo natjerala da ugradimo razdjelnike kako bismo uštedjeli na računima i energiji, a sada, nakon što smo za njih dali i nekoliko tisuća kuna, grijanje nam opet naplaćuju prema kvadraturi stana. Nama je račun za siječanj, za vrijeme najveće zime, iznosio 240 kuna jer se naplaćivalo po razdjelnicima, a račun za ožujak, kada se gotovo nismo ni grijali, iznosi nam 280 kuna – požalio se mladi bračni bar Branka i Zvonimir Tica.

Identične pritužbe dobili smo iz svih dijelova grada. Iz HEP-a su kazali da je riječ o pravilniku koji je donijelo Ministarstvo gospodarstva koji su morali primijeniti, no da primaju bezbroj prijava poziva i protestnih pisama. Jedno od njih uputio im je i Roman Miklečić koji se svakodnevno bavi energetskom učinkovitošću.

– Nije mi jasno zašto je HEP ili Ministarstvo uopće briga tko će u konačnici račun platiti. Ovim potezom se građane destimulira da štede energiju i vraćamo se unatrag – kazao je Miklečić. Dodao je da je apsurdno da građani ne mogu štedjeti ni nakon ugradnje razdjelnika za koje su sami izdvajali 500 kuna po radijatoru.

– Riječ je o protuzakonitom potezu – kazao je Miklečić najavivši žalbu Državnom inspektoratu, a potom i sudovima jer smatra da su na ovaj način prava potrošača direktno ugrožena.

Čekaju se izmjene

Da je riječ o lošem potezu svjesni su i u Ministarstvu gospodarstva.

– Pokrenuli smo postupak kojim će se jasnijim propisivanjem obveza dopuniti Pravilnik kako bi se što žurnije riješio problem previsokih računa za grijanje – kazao je glasnogovornik Tomislav Cerovec. Dodao je da će se uvesti mogućnost da, ako se svi suvlasnici odluče, bude moguće primijeniti bilo koji model raspodjele i obračuna toplinske energije.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

ZG
zgbuco
11:48 15.05.2015.

Naravno. Mora banda namiriti svoje uhljebe i neradnike po javnim tvrtkama. Jedan od razloga većih račune je i taj kaj vam toplana krade megavate po noći. Automatika isključi grijanje oko 22:00 sata, a oni oko 23:00 ponovno uključe direktno iz toplane. Nama su u zgradi tak za mjesec dana podigli potrošnju megavata za 50%. To rade protuzakonito i na žalost niko na to ne reagira.

ZA
zambezi
11:53 15.05.2015.

Ma teeeška prevara i lopovluk. Vele ak zatvoris sve radijatore neces dobit nista za platit. Koja podla laž.

DI
Diners
12:56 15.05.2015.

Dovoljno je bilo modernizirati toplinske podstanice! Sve ostalo ja pljačka ionako osiromašenih građana! Kako će platiti građani koji ne rade i koji imaju malene mirovine? Legalizirani lopovluk prepisan iz zakona EU! U starijim zgradama sa puno vertikala se ne isplati ugrađivati kalorimetre zbog velikih gubitaka koje stanari ionako moraju platiti! Prave nas budalama i nepismenima i izbijaju nam posljednje kune iz džepova! Prijete nam kaznama tko ne ugradi razdjelnike! Sramota od ovakve"pravne"države!