stanje na tržištu

Ugrabiti stan je kao zgoditak na lotu, a u utrci je i sve više stranih studenata

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ugrabiti stan je kao zgoditak na lotu, a u utrci je i sve više stranih studenata
26.09.2020.
u 11:11
Golem pritisak na tržištu, na mukama su oni koji traže smještaj u “pet do 12
Pogledaj originalni članak

Oni koji su lijepo uređeni i s pristupačnom cijenom, odu u tren oka. Oni lošiji i dalje su skupi za tu kvalitetu, ali se cijene, unatoč koronakrizi i potresu, ne spuštaju zbog visoke potražnje. U dvije rečenice studenti sumiraju golgotu koju prolaze u potrazi za stanom, posebice u rujnu, odnosno prije početka predavanja.

Zašto u zadnji tren?

– A situaciju su znatno otežali korona i potres. Mnogi su se studenti odjavili iz stanova tijekom lockdowna, a sad do zadnjeg trena nisu znali trebaju li tražiti ponovno smještaj ili ne jer je to ovisilo o tome imaju li predavanja online ili uživo. Tako da je poseban pritisak posljednja dva tjedna – govori Jelena Matejak.

Ona je pogledala pet stanova, a potraga je, objašnjava, često nemilosrdna jer vrijedi princip “tko prvi, njegova djevojka”. Odnosno, tko ponudi više pologa, njegov je stan. – Mnogi su mi pred nosom oteli prostor koji mi se svidio. No, imam i prijatelje koji su isprva pronašli stan, ali to opet ovisi o budžetu, lokaciji i malo sreće – kaže Jelena. Slično iskustvo ima i Borna Antolić, koji ističe kako su najčešće najgori oni stanovi koji nemaju fotografiju na oglasu.

– Na papiru zvuči savršeno, a kada se vidi uživo, odmah je jasno zašto se nije postavila fotografija stana. Muči me i to što dosta stanodavaca smještaj daje samo ženskim osobama, a zaista mi nije jasno zašto – govori Borna, dodajući kako, na koncu, treba ostati pozitivan i uporan. U ovo je doba godine, kao i prijašnjih “sezona”, već pod normalno da je teže pronaći stan, kaže predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama Dubravko Ranilović, a spuštanje cijena najma možemo očekivati možda tek na zimu, ovisno o turizmu.

– Potražnja je veća, ali je i ponuda. Nekoliko stanova iz turističkog sektora otišla je u dugoročni najam, ali sve u svemu, možemo reći da je to stabilno tržište jer se cijene nisu drastično promijenile u odnosu na lani – govori Ranilović te dodaje kako, kompariraju li se s drugim europskim gradovima, hrvatska metropola ima pristojne cijene.

Do 200 eura ili uz cimere

U čemu je onda “kvaka”, zašto se studenti žale na veliku navalu na stanove? – Primijetili smo jednu rastuću varijablu. Mnogo fakulteta, poput Medicinskog, naime, ima mogućnost nastave na stranom jeziku, što je automatski privuklo i više inozemnih studenta koji sada također traže smještaj – objašnjava. Onih koji traže najam, dodaje, sada je više nego prošle “sezone”. Što se pak preferencija studenata tiče, oni koji su sami najčešće traže garsonijere za oko 200 eura.

– Kad ih je dvoje, troje ili više, uzimaju stanove i za 600 eura pa raspodijele tu svotu. Iznad toga si rijetko koji od njih to može priuštiti – zaključuje Ranilović.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.