kreću na put

U Zoološkom vrtu, ali i europskom selu roda Čigoču pravi baby boom roda

U Zoološkom vrtu, ali i europskom selu roda Čigoču pravi baby boom roda
29.07.2014.
u 10:16
Već nekoliko godina u Zoološkom vrtu imamo zaljubljeni par roda koji se uspješno razmnožava – kaže zoologinja D. Beneta
Pogledaj originalni članak

Čigoč, europsko selo roda, od ponedjeljka ima četiri nova stanovnika. Rode koje su na svijet došle u Zoološkom vrtu Zagreb puštene su kako bi se prilagodile i s ostalima krenule na daleki put prema Africi.

Ovo je deveti put da se mlade rode koje se izlegnu u Zagrebu puštaju u Čigoču, selu koje se nalazi unutar Parka prirode Lonjsko polje.

Put prema Africi

– Već nekoliko godina u Zoološkom vrtu imamo jedan zaljubljeni par roda koji se uspješno razmnožava. Ovdje se nalazi velika kolonija roda i mlade se rode, koje puštamo, trebaju uklopiti u novo jato. Njihovo prilagođavanje ostalima važno je jer na put dug gotovo 10 tisuća kilometara kreću od sredine kolovoza – kazala je Dijana Beneta, zoolog u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

S malo opreza svaki mladi ptić izlazio je iz kutije u kojoj je došao i uz malu pomoć zaštitara prirode ubrzo poletio te se pomiješao s ostalima u Čigoču.

Mlade rode promatrat će čuvari u Parku prirode Lonjsko polje. Usprkos kiši, što nije dobro za period razmnožavanja i period kada mlade rode rastu, i u Čigoču je pravi baby boom roda.

– Od 34 para bijelih roda u Čigoču izlegla su se 62 mlada ptića. Vlažni period donio je obilje hrane za potomstvo pa će mlade rode biti spremne za put – rekla je Sandra Prevendar Nekvapil, čuvarica prirode.

Svaka mlada roda ima svoj broj i u kontaktu su s prirodnjacima iz Afrike. Neke od roda iz Čigoča znaju doletjeti i do samog toplog juga afričkog kontinenta.

Više nego mještana

Inače, Čigoč je zbog velike kolonije roda koje se gnijezde na malom području i krovovima kuća, i gdje ih katkad bude i više nego mještana, prije dvadeset godina proglašen prvim europskim selom roda.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.