DOGMIZAO U DVORIŠTE U TRNAVI

U Zagrebu pronađen piton, vlasnica zmije koja je odlutala lani: 'Mogla bi to biti Zoe'

Foto: Azil Dumovec
Foto: Azil Dumovec
Foto: Azil Dumovec
Foto: Azil Dumovec
Foto: Azil Dumovec
Foto: Azil Dumovec
21.08.2021.
u 14:05
U dvorište u Trnavi sinoć je dogmizao piton. Preuzeli su ga hvatači Azila Dumovec i sada je na sigurnom u terariju prihvatilišta zagrebačkog ZOO vrta
Pogledaj originalni članak

Kolegica Marta i ja sjedile smo u vrtu i pričale, a ja sam odjednom uočila nešto čudno. Usred dvorišta dopuzala je zmija. Po šarama sam odmah znala da je piton. Nisam se uplašila, ali me iznenadilo- pripovijeda Biljana Kezerić iz Trnave neobičan susret s kraljevskim pitonom koji se sinoć oko pola devet uvečer zbio u njenom vrtu.  Odgajateljica u Dječjem vrtiću Markuševec odmah je nazvala 112 koji ju je spojio s Azilom Dumovec čiji su volonteri odmah poslani na teren. 

- Pratili smo zmiju po dvorištu jer nismo htjele da negdje odgmiže niti da se zavuče. Kretala se sporo, mirno i opušteno, kao da je navikla na ljude. Kada je volonter Dumovca stigao, već se bila zavukla kod ograde pa mu je trebalo neko vrijeme da ju izvuče - ispričala nam je Biljana Kezerić pravu malu vrtnu avanturu kojoj je svjedočila jučer. I nju kao i čitavo susjedstvo zanima otkuda je zmija dopuzala u njen vrt te se nada da će pronaći vlasnike. 

Odakle je piton, kažu  nam iz Dumovca, za sada je nepoznanica. Budući da su dani topli, a ni noći nisu hladne izvan terarija je možda i nekoliko dana. Zmija je otpremljena u oporavilište za divlje životinje zagrebačkog Zoološkog vrta gdje ju je pregledao veterinar koji je zaključio da se radi o zdravoj jedinci o kojoj se netko dobro brinuo. Piton se, kažu u Dumovcu, nedavno presvukao pa mu je kože uredna i sjajna. 

-Kraljevski piton kojeg smo sinoć preuzeli u Trnavi, dobrog je općeg i zdravstvenog stanja. Čim smo ga smjestili u terarij, dali smo mu hranu i vodu, no još za to nije zainteresiran. Vjerojatno je malo prestrašen jer je u nepoznatom prostoru. Zato je u terariju iza nastambe u koju se može zavući pronašao mjesto gdje se osjeća najsigurnije. Tamo je posljednjih nekoliko sati - kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba.

Nakon što je vijest o pronalasku pitona objavljena na društvenim mrežama, korisnici su u svojim komentarima odmah iznijeli mogućnost da je odbjegli piton zapravo pitonka Zoe koja je krajem srpnja prošle godine odlutala iz dvorišta u desetak kilometara udaljenoj Markuševečkoj Trnavi gdje se sunčala, no ta se mogućnost za sad odbacuje. 

- Za to postoji mala vjerojatnost. Naime, takva zmija teško na otvorenom može preživjeti kontinentalnu zimu, a osim toga, o ovoj se zmiji netko sustavno brinuo. Piton koji je dulje vrijeme proveo u divljini, izgleda drugačije. Ovaj je uredan i uhranjen - poručio je Skok. Mi smo pak kontaktirali Zoeinu vlasnicu, Viktoriju Tvorek. 

-Rekli su nam da je Zoe mrtva, i ako je to stvarno ona, moj sin Krsto bit će presretan. Mogla bi to biti ona, otići ćemo sad u Dumovec i malo je bolje pogledati. Krsto će ju odmah prepoznati, a i ona njega pa ako je to zbilja ona, vozimo ju kući - kazala nam je Viktorija. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

ZJ
Zjako
15:11 21.08.2021.

Takve ljubimce drže poremećene osobe. te životinje nisu ljubimci nego opasnost.

KR
kremenko
14:40 21.08.2021.

Kakvi su to zakoni da dopuštaju držanje opasnih životinja ?.Vlasnici se ne brinu adekvatno o njima i ne treba dopustiti držanje izvan zoo vrtova .

BT
BTW
14:37 21.08.2021.

Kraljevski piton je divlja životinja, a vlasnika bi trebalo itekako opalit po džepu, divlje životinje su opasne po druga živa bića a u ovom slučaju mogla je i zadaviti nečije dijete u kolicima u dvorištu ili pojesti kućnog ljubimca vani na terasi. Vlasnik je svojim neodgovornim ponašanjem prema svom divljem kućnom ljubimcu(??) doveo u opasnost život i zdravlje drugih osoba i životinja.