samo 30 timova

U Zagrebačkoj županiji udaljenost do prve bolnice do 80 km

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
hitna (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
hitna (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
hitna (1)
10.12.2012.
u 12:55
– Županija je geografski prekrasna, ali od jednog kraja Zagreba do drugog treba jako dugo, a ako jedan tim zbrinjava nekog iz Velike Gorice, nikoga nema u ispostavi – rekao je Slavko Lovasić iz Hitne medicinske pomoći
Pogledaj originalni članak

Za gotovo 320.000 ljudi u Zagrebačkoj županiji na raspolaganju je svega 30 T1 timova hitne medicinske pomoći, dok je istovremeno udaljenost do prve bolnice 25 do 80 kilometara, zbog čega su građani zakinuti za adekvatnu i pravovremenu hitnu liječničku pomoć. Zbog toga je župan Stjepan Kožić na čelu županije osmislilo novu mrežu hitne medicine, čime bi povećao broj timova na terenu.

– Županija je geografski prekrasna, ali od jednog kraja Zagreba do drugog treba jako dugo, a ako jedan tim zbrinjava nekog iz Velike Gorice, nikoga nema u ispostavi – rekao je Slavko Lovasić, v. d. ravnatelja za hitnu medicinu Zagrebačke županije na novinarskoj konferenciji u Zagrebačkoj županiji. Istovremeno, ako netko iz Dugog Sela s mobitela zove broj hitne 112, operater će ga automatski prespojiti s hitnom pomoći u Heinzelovoj, a dok se preusmjeri na lokalnoj dispečera, prođe previše vremena u ključnim situacijama.

– Kako T-Com drži monopol na centrale u županiji, obećali su to ispraviti do ožujka –rekao je Lovasić, dok je Kožić dodao da je o povećanju broja timova razgovarao i s Ministarstvom zdravlja, na čemu intenzivno i rade.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LI
liliZG
14:25 10.12.2012.

Sve kaj su rekli , stoji....