Atrakcija u Rudama

Turisti će mljeti brašno na mlinu iz 1843. godine

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
mlin
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
mlin
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
mlin
18.03.2014.
u 09:24
KUD Oštrc spojio turističku ponudu i očuvanje baštine te osmislio novu rutu oko Ruda koja će obuhvatiti izvore vode, rudnik i botanički vrt
Pogledaj originalni članak

Stanovnici Ruda pokraj Samobora ponovno će u malu trošnu kućicu nositi vreće kukuruza kako bi kući odnijeli domaće brašno. Mljet će ga u mlinu starom više od 170 godina, jedinom takvom u tome kraju.

Mlin dio ‘puta vode’

Prvi su ga put, nakon dvadesetak godina, uz snagu potoka Gradne, pokrenuli jučer, nakon što su ga tri tjedna rekonstruirali u tesarskoj radionici obitelji Dumić, jednoj od rijetkih koja zna napraviti kolotur.

– Stari je kolut istrulio. Srećom, kućica je u dobrom stanju pa će se uspjeti kompletno obnoviti. Većina po Hrvatskoj nije u tako dobrom stanju – kaže konzervatorica iz Ministarstva kulture Ana Mlinar koja je, zajedno s kolegom Zoranom Čičom, radila na rekonstrukciji mlina. Otkrili su i točnu godinu gradnje, urezbarenu na dovratku ulaznih vrata.

– Natpis ‘Mlin Mirka Lehpamera’ govori o prvom vlasniku, a sagrađen je 1843. – kaže Mlinar.

Smješten uz glavni planinarski put prema Plešivici, uz staru jezgru Ruda, mlin će privlačiti turiste koji će se naći na tzv. putu vode.

– Obnovit ćemo devet izvora novcem koji nam je darovala Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah te u obilazak uključiti sve lokalitete oko Ruda – kazao je Luka Mrvoš iz KUD-a Oštrc, inicijatora obnove mlina.

Kretat će se tako s Vugrinščaka, obići će se Rudnik svete Barbare, botanički vrt Suban te Oštrc, najviši vrh Samoborskog gorja. Izvori će se uređivati tijekom godine, a kako bi turiste privukli, dijelit će i brošure.

Nekad 17 vodenica

U idućoj će godini sanirati i krov mlina, njegovo pročelje te okoliš. Osim turističke svrhe, ideja je da u mlin dolaze školska djeca kako bi vidjela koliku snagu ima voda. Sve tajne mlina pokazat će im njegov vlasnik Vlado Pukšar, koji će ih dočekivati u bijeloj kuti, odjeven kao mlinar.

Pukšar je zanat učio od oca i majke koji su, otkako su mlin kupili 1963., radili po cijele noći kako bi samljeli sve što su im donijeli.

– Subote su bile udarne. Vreće kukuruza donosili su sa sajmova stanovnici okolnih sela, s Plešivice, Samobora... Radilo se dok je bilo posla – rekao je Pukšar, dok su iz KUD-a Oštrc dodali kako je nekad od izvora do ušća na Gradni postojalo 17 mlinova, no svi su danas gotovo sravljeni sa zemljom.     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar gladnijura
gladnijura
10:34 18.03.2014.

Pa sa time imate materijal za tražiti pomoć od EU.