BOKSAČI Dižu glas protiv ratobornih slabića

Tri šampiona zovu huligane s ulice u ring

21.11.2008.
u 01:19
Pogledaj originalni članak

S bivšim i sadašnjim šampionima borilačkih vještina Damirom Škarom, Vedranom Akrapom i Filipom Grgićem popričali smo o mladim nasilnicima koji su prošlih mjeseci donijeli strah i nemir, a i tragedije na zagrebačke ulice. Pitali smo ih što su po njihovu mišljenju uzroci i rješenja te boljke društva.

Žele zadiviti curice
– Mladi žele respekt po svaku cijenu i nalaze potpuno krive načine za to. Žele da curice pričaju o njima, pa napadaju deset na jednoga čime pokazuju da su kukavice koje nisu izgradili svoje ličnosti, a ne frajeri – kaže Vedran Akrap, boksački prvak zemalja izvan EU u srednjoj kategoriji. Nasilja je, kaže, uvijek bilo u Zagrebu, kao i borbi između kvartovskih bandi, ali dobro je, smatra, da mediji učestalo osvještavaju da to nije bezazlena igra i da se mladi ubijaju iz dosade.

– Ako je mangupčićima uzor neki renomirani sportaš, moraju znati da se ime i ugled stječu redom, radom i samodisciplinom. Neka dođu u dvorane i počnu se baviti sportom, pa će naučiti respektirati sportaše zbog rada, a ne zbog tuče – zaključuje Akrap. Potrebno je, smatra, da mediji više pišu o uspješnim sportašima koji će mladima poslužiti kao uzor, umjesto da se piše o negativcima.

– Prije su borbe bile jedan na jedan i bilo je fair playa. Sada se udara do besvijesti, na ulici vlada čopor i nekultura onih koji su jaki samo u grupi – kaže Damir Škaro, bivši boksač i saborski zastupnik te nosilac olimpijske medalje. Smatra da je za problem porasta agresije krivo više faktora.

– Kapitalizam je nametnuo materijalno, a uništio duhovno. Obitelji se zbog toga ruše, trči se za novcem, djeca ne idu u crkvu koja nije idealna, ali uči dobrom. Protivnik sam socijalizma, ali u njemu su se ljudi plašili policijske represije koja je vladala, a sad svatko tuče svakoga. Tu su i posljedice rata, nasilne videoigrice, popularan je ultimate fight... nabraja Škaro.

Smatra da se trebaju aktivirati sociolozi, psiholozi i vlada. Potrebno je, kaže, formirati Ministarstvo za edukaciju djece i integraciju u društvo.

Odgoj je najvažniji
Filip Grgić (19), prvak svijeta u tae-kwon-dou (do 62 kilograma) ističe da je glavno da se djeca maknu s ulice i počnu baviti sportom ili drugim tipom dodatnih aktivnosti. Na ulici se, kaže, okupljaju u grupe agresivaca. – Najvažniji su odgoj i društvo u kojem se krećeš. Meni je sport pomogao da se maknem s ulice i da ostvarim svoj cilj, a sada sam sebi postavio još mnoge druge ciljeve – kaže Filip.



Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr