GORNJI GRAD

Svjetlom ukazali na potencijal neiskorištenih javnih prostora

10.10.2014., Zagreb - U sklopu projekta
10.10.2014., Zagreb - U sklopu projekta
11.10.2014.
u 08:00
Park Grič, Klanac Grgura Tepečića i dvorište zgrade na Markovi trgu oživjeli su atraktivnim svjetlosnim performansom
Pogledaj originalni članak

Da je Zagreb prepun nedovoljno iskorištenih javnih prostora dokazali su sinoć iz udruge Mjestimice koji su raznim svjetlosnim oblicima ukazali na njegov potencijal. Osvijetlili su tri, po njima loše iskorištene i nedovoljno poznate javne površine Park Grič, Klanac Grgura Tepečića i dvorište zgrade na Trgu sv. Marka na broju 9.

Zagrepčanima zanimljivo

- Kroz privremene umjetničke instalacije koje svjetlo koriste kao primarni medij, naglašavamo, odnosno osvjetljavamo urbane probleme, a paralelno ukazujemo i na njihov potencijal – pojasnila je Marta Klepo, jedna od organizatorica umjetničkog performansa "Mjestimice svjetlo".

Dodala je kako su lokacije odabrali u suradnji sa stanovnicima Gornjeg grada, a da je osnovni cilj postići intervenciju odgovornih u javni prostor, ali i podići interes stanovništva. Više od stotinu posjetitelja svjetlima označene lokacije obišlo je pod vodstvom Saše Šimprage, autora knjige 'Zagreb, javni prostor'.

Jedini klanac u gradu

- Nalazimo se u Klancu Grgura Tepečića. To je jedini klanac u Gradu i poseban je već i po tomu – između ostalog je istaknuo Šimpraga. Same svjetlosne instalacije postavilo je nekoliko umjetnika, a održani su i koncerti Zagrebačkih solista te akustično-analogni audio-vizualni koncert grupe Žen. Projekt 'Mjestimice svjetlo' financiran je u sklopu međunarodnog programa 'Actors of Urban Change'.

- Prijavili smo se i na gradske natječaje, pa vjerujemo da će ovo biti samo prvo u nizu događanja – istaknula je Klepo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.