ZASTUPNIK NENAD LIVUN:

Sva pročelja starih zgrada u našem kvartu treba obnoviti

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Nenad Livun
Foto: Privatna arhiva
Nenad Livun
Foto: Privatna arhiva
Nenad Livun
Foto: Privatna arhiva
Nenad Livun
Foto: Privatna arhiva
Nenad Livun
21.04.2016.
u 16:00
Tridesetogodišnji Nenad Livun više od trećine svog života posvetio je angažmanu u SDP-u, a ovo mu je prvi mandat u Gradskoj skupštini. Zalaže se da gradske vlasti najrigoroznije kažnjavaju grafitiranje povijesnih zdanja
Pogledaj originalni članak

Jedan od najmlađih gradskih zastupnika, 30-godišnji Nenad Livun u svojoj biografiji upisuje 11 godina političkog angažmana u SDP-u i prvi mandat skupštinskog zastupnika – sve iz želje da politikom može mijenjati stvari i utjecati na promjene.

Kaže, to je i bio razlog zašto se još na počeku upisa na fakultet učlanio u stranku te zašto je i danas aktivan za govornicom Gradske skupštine.

Politika me nije promijenila

– Nastojim ostati vjerodostojan. U ovih jedanaest godina politika me nije puno promijenila – kaže Livun dok zajedno s njim obilazimo Donji grad, četvrt u kojoj je odrastao i u kojoj još uvijek živi.

– Ne smeta mi etiketa “dečka iz centra”, život u ovoj četvrti ima cijeli niz prednosti – sve je u blizini i sve je dostupno – osnovna i srednja škola od kuće su mi bile na nekoliko minuta hoda. Ta je blizina i dostupnost imala svoje čari i u prvim izlascima i prvim kavama – kaže Livun prisjećajući se odrastanja.

Ne smeta mi etiketa “dečka iz centra” i rado se prisjećam dječjih igara na Šalati i Kvatriću...

– Skupljali bismo se na igralištu i igrali nogomet, znali smo ići na Šalatu, Kvatrić, igrati se u Martićevoj. Nekako je uvijek bilo pravilo da se cijelo društvo okupi kod “džamije” i da onda zajedno odlučujemo kako ćemo provoditi dane, što će se igrati, kako ćemo se zabavljati – prisjeća se.

Foto: Privatna arhiva

Kaže, jedina mana njegova djetinjstva i odrastanja u središtu grada jest ta da ne može govoriti kako ima svoj kvart u kojem se poznaju baš svi, ili velika većina, susjeda. Nije to, ističe, kao u Novom Zagrebu, u kojem su iz nekoliko ulaza velike zgrade generacijski svi povezani. Danas će, ovaj inače diplomirani ekonomist i viši stručni suradnik u Ministarstvu poduzetništva i obrta reći da je jedna od najvećih mana Donjeg grada nedostatak parkirališnih mjesta.

Najdraži put na Kubu

– U tri godine otkako sudjelujem u Skupštini aktivno se, među ostalim, zalažem da se u Donjem gradu radi na obnovi pročelja zgrada i zabrani grafitiranja – ovo je povijesni dio i u njega treba ulagati. Važno mi je i da se prazni gradski prostori napokon stave u funkciju, da se daju obrtnicima i poduzetnicima kako bi se pokrenula gospodarska aktivnost – kaže Livun.

Foto: Privatna arhiva

Hoće li i za deset godina biti u politici, kaže, pokazat će vrijeme, u planu je zasad doškolovanje u društvenom smjeru. A kada ne radi i nije na sjednicama, kaže da se najbolje opušta trčanjem – u Maksimiru i na nasipu. Putovanja su mu velika ljubav – dosad najdraže bilo je ono na Kubu.

Nakon tri godine skupštinskog angažmana Livun vrlo jasno poručuje: – Grad Zagreb jednostavno se ne vodi dobro...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

MI
MikiPrdekana
17:55 21.04.2016.

Otkud je ovaj pao? Zalaže se za zabranu grafitiranja po fasadi. Alo, to je vec zabranjeno. Kako mislite sprijeciti ilegalno grafitiranje???

SZ
slaven.zadravec
22:31 21.04.2016.

Treba poboljšati načine pravno utemeljenog otkrivanja odgovornih za šaranje po zgradama te zakonski regulirati omogućavanje naplate štete od počinitelja ili njihovih roditelja, ukoliko su maloljetni.

TO
tolitol
09:19 22.04.2016.

Da sumiramo, od faksa član SDP-a, a sad radi kao "viši stručni suradnik" u Ministarstvu poduzetništva i obrta. Tri godine "staža" u gradskoj skupštini. Posjetio Kubu. Baš raritetni profil među uposlenicima naše javne uprave. A da Večernjakovci probate intervjuirati neke od desetaka tisuća onih koji u Zagrebu već godinama teško rade u privatnom sektoru, ljude koji su nešto konkretno ostvarili u svom životu, a da pritom nisu imali stranačku iskaznicu? Shvaćam da su lokalni izbori sljedeće godine, no onda barem stavite oznaku "predizborna promidžba".