Putovanje

Štićenici doma u Vinkovcima proveli dva tjedna u Ukrajini

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Štićenici doma u Vinkovcima proveli dva tjedna u Ukrajini
05.08.2010.
u 19:51
Djeca su provela godišnji odmor s djecom iz cijeloga svijeta u najelitnijem ljetovalištu u Ukrajini
Pogledaj originalni članak

Štićenici Doma sv. Ane za djecu bez roditeljske skrbi u Vinkovcima u utorak su se, puni dojmova i iskustva, vratili iz daleke Ukrajine, gdje su sudjelovali na međunarodnom dječjem festivalu “Promijenimo život nabolje”.

Odmor na Crnom moru

Ukrajinsko veleposlanstvo, koje je organiziralo putovanje, drugi je put u dvije godine omogućilo hrvatskoj djeci da provedu dva tjedna u Arteku, najvećem ukrajinskom dječjem odmaralištu na obali Crnoga mora.

– Ukupno je na godišnji otišlo petero djece i jedna psihologinja. Na nama je samo bilo da kupimo avionske karte, sve ostalo je preuzelo ukrajinsko veleposlanstvo – rekla je Vesna Kovač, ravnateljica Doma u Vinkovcima.

Nova iskustva

– Za vrijeme Sovjetskog Saveza nama je bio san otići u Artek, no tada to nije bilo moguće, te su samo odabrana djeca mogla provesti ljeto u tom odmaralištu – objasnila je Olga Ros, izaslanica veleposlanstva, koja je zajedno s ravnateljicom dočekala djecu u zračnoj luci u Zagrebu.

– Cilj je putem djece promovirati Republiku Hrvatsku i njene prirodne ljepote, jednako kao i kulturnu baštinu, ima ovdje puno više od samog kupanja i sunčanja – rekla je Ros.

– Bilo mi je super. Nije moglo bolje. Što se mene tiče, mogli smo još i ostati dulje – iskustvo je pohvalio i dvanaestogodišnji Thomas.

Jednake dojmove imale su i djevojčice, koje su kroz ples, dramske nastupe i sudjelovanjem na radionicama ostalu djecu iz 54 zemlje svijeta upoznavale s hrvatskom kulturom i načinom života.

– Djeca iz cijeloga svijeta dva su se tjedna družila i sklapala nova prijateljstva. Djeca su sobe dijelila s učenicima iz Kine, sjajno je to bilo iskustvo za djecu – nakon povratka nam je rekla psihologinja Ružica Branković, koja je pratila djecu tijekom putovanja. Suze prije polaska kući dovoljan su dokaz uspješnosti programa ukrajinskog veleposlanstva.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AG
Agramer198
15:41 06.08.2010.

A kaj je naše ministarstvo tulavo pa nemre organizirat 5 dana na našem moru djeci bez roditeljske skrbi??