kao da nisu susjedi

Stanovnici iste ulice podijeljeni potezom olovke – žive u jednom mjestu, a to im nitko ne priznaje

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Vugtrovec - Đurđekovec
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Vugtrovec - Đurđekovec
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Vugtrovec - Đurđekovec
Foto: Privatni album
Robert Demo
Autor
Mateja Šobak/VLM
21.01.2014.
u 18:30
Stanari s lijeve strane žive u Vugrovcu, a oni s desne u Đurđekovcu. Bude li trebalo, povratak stare adrese tražit će i na Ustavnom sudu
Pogledaj originalni članak

Martin Trempetić od 1926. godine živi u Ulici Augusta Šenoe u Vugrovcu. Piše mu tako i na osobnoj iskaznici. Međutim, nedavno je saznao, on uopće ne živi u Vugrovcu, već u Đurđekovcu, dok je adresa njegova susjeda, također iz Ulice Augusta Šenoe, ipak u Vugrovcu. Kako, građani tog dijela Sesveta ne znaju, a na neobičnu situaciju već godinama nisu dobili ni odgovor.

Ne znaju kad se promijenilo

– Glavna ulica u Vugrovcu Donjem jest Ulica Augusta Šenoe. Međutim, ljudi koji žive s lijeve strane ulice, pripadaju u Vugrovec, dok se oni s desne strane vode pod Đurđekovec – objašnjava Darko Židak iz Mjesnog odbora te dodaje kako se Osnovna škola Vugrovec sada također nalazi u Đurđekovcu, budući da je s “krive strane” ulice. U Đurđekovcu je i ambulanta, a gdje će se nalaziti novi vrtić, čije je otvorenje uskoro, još ne znaju, međutim, sudeći po strani ceste, i vugrovečki vrtić bit će u Đurđekovcu.

U mojem uvjerenju o prebivalištu, koje sam izvadila na policiji, piše da nikada u životu nisam ni živjela u Vugrovcu, dok mi na osobnoj iskaznici piše da sam odavde

Višnja Vuk

– Ma ništa, tražit ćemo da nam grade sve novo, jer očito mi i nemamo ništa – govore Vugrovčani koji ni sami ne znaju kad je dio njihova sela pripao susjednom. Istraživali su, kažu, te došli do podatka da je to određeno još 1981. godine, ali odluka nije stupila na snagu do 2007., kad su prvi put i sami počeli uočavati anomalije.

– U mojem uvjerenju o prebivalištu, koje sam izvadila na policiji, piše da nikada u životu nisam ni živjela u Vugrovcu, dok mi na osobnoj iskaznici piše da sam odavde – govori Višnja Vuk te dodaje da račune redovito svi stanari dobivaju na svoje vugrovečke adrese. U tim slučajevima, dodaju Vugrovčani, nije važna adresa, važno je da se od njih može naplatiti.

Problem će nastati u gruntovnici. Upisana nam je jedna adresa, vlasnici smo jedne parcele i objekta, a sad to uopće ne postoji – objasnio je Mladen Sever te dodao kako bi promjena dokumenata četveročlane obitelji stajala jednu godišnju plaću.

Bez važećih dokumenata

U krajnjem slučaju, objašnjavaju u Vugrovcu, oni već godinama nemaju važeće dokumente, a kazna, istražili su i to, za nošenje neispravnih iznosi između 3000 i 4500 kuna. Da ponovo dobiju svoju adresu, bude li potrebno, obratit će se i Ustavnom sudu.

– Nije to jedini slučaj, 25 je lokacija u četvrti gdje su dijelovi jednog mjesnog odbora pripali drugom. Mi na to nemamo utjecaj, a u Gradskom uredu za opću upravu rekli su mi da se do sljedećeg popisa stanovništva ništa ne može riješiti – objasnio je predsjednik gradske četvrti Sesvete, Marijan Tomurad.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
22:19 21.01.2014.

Budu li previše gnjavili vlast će po ulici povuć županijsku granicu pa će se nać u različitim regijama.