Stanovnici prigradskog naselja bune se da žive kao u srednjem vijeku

Stanovnici Hrvatskog Leskovca: Građani smo metropole, a nemamo plin, vodu ni kanalizaciju

01.12.2008.
u 22:38
Pogledaj originalni članak

Iako su službeno građani Zagreba zbog čega moraju plaćati najviši prirez u državi, stanovnici Hrvatskog Leskovca jadaju se da nemaju ni osnovne životne uvjete. Grad je zaboravio na svoje stanovnike kojima nije izgrađena osnovna škola, u naselju ne postoji komunalna infrastruktura, ulice nemaju izgrađene kolnike, a nisu ni asfaltirane.

Stanovnici su se stoga sami organizirali i šljunkom krpaju rupe na cesti. Dva semafora koja postoje u naselju ne rade jer napon električne energije nije dovoljan!

– A kako će semafor raditi kad ja ni u svojoj kući ne mogu istodobno imati upaljenu klimu, radio i veš mašinu?! – tuži se 33-godišnji Ivan Jurković, potpredsjednik Udruge građana Hrvatskog Leskovca.

Na pumpe u dvorišta
Jurković kaže da naselje nema osiguranu pitku vodu iz gradskog vodovoda, već svaka kuća ima svoj hidrofor i pumpu u dvorištu. U Hrvatskom Leskovcu nema kanalizacije ni plina. 
– Živimo kao da smo u srednjem vijeku. Tonemo u socijalnu bijedu, iako smo građani metropole – žali se očajni Ivan Jurković. Hrvatski Leskovac administrativno pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb – zapad koja se proteklih godina iznimno razvila.

– U našoj gradskoj četvrti grade se Arena Zqagreb i Arena centar. Komunalna naknada za taj projekt iznosi 82 milijuna kuna. Nije istina da nema novca. Trideset godina od gradskih vlasti dobivamo samo prazna obećanja. Želimo da se u naselju izgradi barem osnovna škola – rekao je Ivan Jurković.

Obećali im 400 milijuna
Većina od 250 osnovnoškolaca iz Hrvatskog Leskovca u školu mora ići ili u Brezovicu ili u Lučko. Samo manji dio đaka osnovnu školu pohađa u svome naselju, i to u tijesnim prostorijama dječjeg vrtića.

U Hrvatskom Leskovcu osnovnoškolci nisu sigurni, svjedoči I. Jurišić. Đaci se u škole prevoze autobusima, što za tako velik broj djece nije dobro rješenje. Građani se nerado sjećaju događaja otprije dvije godine, kada je poginuo osmogodišnji Filip Kos upravo pri odlasku u školu.

Gradsko poglavarstvo najavilo je da će iduće godine na male komunalne akcije potrošiti 400 milijuna kuna.

U izvješću piše i da će svako vijeće na svoj rad potrošiti najviše 15 posto proračuna te da će se preostali novac uložiti u izgradnju i popravak ulica, kanalizaciju, vodovod i plinovod.

Više od 4000 stanovnika Hrvatskog Leskovca nada se da će konačno na red doći i njihove stvarne potrebe.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr