Loša gradnja

Šok: uselili smo se u novi POS-ov stan, a sa stropa curi voda, fleke i na zidu...

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Klara POS
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Klara POS
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Klara POS
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Klara POS
11.01.2016.
u 10:30
Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kazala je da je u Klari izgrađeno više od 300 stanova, da nije čula za nedostatke, no da će sve primjedbe biti uvažene
Pogledaj originalni članak

Čim se počeo otapati prvi snijeg, počelo je curiti sa stropa u novoizgrađenoj zgradi u Svetoj Klari, u kojoj je 200 obitelji od države unajmilo POS-ove stanove, za što prosječno plaćaju 1500 kuna mjesečno. Među njima su i Andreja Štrbac i Darko Dukarić, koji su u stan uselili 20. prosinca, no zbog curenja s terase koja je ujedno i ravan krov, ondje ne misle i ostati.

Majstori i za kupaonicu

– Potpisali smo najam na pet godina, nakon čega smo planirali podići kredite i otkupiti stan, no ovaj sigurno nećemo. Tražit ćemo zamjenski stan jer je procurilo nakon ovog snijega, pa tko zna što možemo očekivati kada krenu kiše – kazala je A. Štrbac. Dodala je da su po mjeri naručili ugradbene ormare i kuhinju, no da sve stoji u kutijama jer se boje daljeg prodora vode.

Njezin suprug Darko rekao je da je sve počelo nakon što se počeo topiti snijeg koji se zadržava na terasi iznad stana koji su unajmili. U početku su to bile kapi, no poslije su, dodao je, morali staviti kante kako se voda ne bi zadržavala na novom parketu.

– Znamo da je još jedna susjeda prijavila isti problem i da čeka odgovor. Vjerojatno i drugi imaju slične probleme, ali ne znamo jer se međusobno ne poznajemo – rekao je Dukarić.

Osim što curi na trećem katu, curi i u prizemlju, u stanu koji je unajmila obitelj Ismanovski.

– Pojavila se velika fleka uz dimnjak koja se ne da isušiti, pa pretpostavljamo da voda od nekuda stalno kapa – kazao je Adman Ismanovski, koji je prije nekoliko dana već imao majstore u kući. Naime, uz mrlju u dnevnoj sobi, voda curi i u kupaonici, iz pločica, pa krpu na podu moraju svako malo cijediti.

– Poslali smo e-mail i pismo u Agenciju za promet nekretninama (APN), no još čekamo odgovor. Još ranije prijavili smo curenje iz kade, što je prije nekoliko dana sanirano, pa se nadam da će nam i ovo popraviti – rekao je Ismanovski. Napomenuo je da mu nije u cilju voditi rat s državom i tužakati se već samo želi da uvaže primjedbe i saniraju pogreške kod gradnje objekta.

Jamstvo dvije godine

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš kazala je da je u Klari izgrađeno više od 300 stanova, da nije čula za nedostatke, no da će sve primjedbe biti uvažene.

– Nadležne osobe iz APN-a već će danas otići i vidjeti o čemu je riječ, no poručujem građanima koji su uočili probleme da budu mirni jer će se oni riješiti. Izvođač radova još je na terenu, a garanciju uz bankovno jamstvo imamo na dvije godine, tako da trošak neće snositi ni građani ni država već izvođač – istaknula je ministrica. Dodala je da na tako velikom zahvatu nije problem curenje na nekoliko mjesta. – Imali smo jasne rokove koje smo i produljili za mjesec dana jer smo tražili od izvođača korekcije – zaključila je A. Mrak Taritaš. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

EN
enigma898
13:31 11.01.2016.

POS, braniteljski stanovi, itd. kvaliteta materijala i izrade nula bodova, pregradni zidovi debljine nekoliko centimetara, fasade opadaju, vlaga, katastrofa za sve, osim za one čije su građevinske firme sklopile jako unosne poslove sa državom i za one uhljebe koji su dijelili provizije.

MS
MSI
13:58 11.01.2016.

Ej ljudi zamislite kupite hladnjak od 2000 kn i dobijete 5 godina garancije, a kupite stan od 100 000 eura ili ga iznajmite za 2000 kn i dobijete garanciju od 2 godine... tko je tu lud? Anka sigurno nije... ona zna POSel...

ZG
zgbuco
12:00 11.01.2016.

Ništa drugo nije bilo niti za očekivati. Gledam kako su se gradile u Novom Zapruđu. Dugo ništa, a onda gotovo "preko noći" počele su nicati famozne POS-ove zgrade. Kažu sa stanovima. Pet zgrada izlivenih iz čistog betona sa ukupno 500-tinjak stanova. Gledajući veličunu zgrada i uzevši u obzir da moraju imati i nekakvo stubište sa stepeništem i liftovima, ne znam da li bih te unutarnje prostorije uopće mogao nazvati stanovima. Jedino ako se radi isključivo o garsonjerama veličine 25m2. O kvaliteti gradnje mislim da niti ne treba komentirati, a o kvaliteti života budućih stanara trebalo bi u cijelu priču uključiti i neka društva za zaštitu ljudskih prava. Već sada kada se prošećete kraj tih zgrada zapitate se kako će na tako malom okolišu funkcionirati broj stanara od cca 1500-2000 osoba. Zelena površina im je na savskom nasipu i livadi prema Jakuševcu, aute i druga prometala bi trebali parkirati ispod zgrada(u što čisto sumnjam), adječijih sadržaja nigdje. U Klari curi sa krova, a u Novom Zapruđu će imati vjerojatno i podzemne izvore u danima povećanog vodostaja Save.