VegeSajam

“Šmeka” kao prava kobasica, a u njoj zob, kokosovo ulje, soja...

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Na Trgu bana Jelačića održava se VeGe sajam
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Na Trgu bana Jelačića održava se VeGe sajam
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Na Trgu bana Jelačića održava se VeGe sajam
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
24.06.2020.
u 13:32
Pravi je hit veganska kobasica bila na jučerašnjem, devetom VegeSajmu, koji je udruga Prijatelji životinja organizirala na Jelačićevu trgu, gdje su svoje proizvode bez sastojaka životinjskog podrijetla predstavila 23 izlagača na 16 štandova.
Pogledaj originalni članak

Za ljutinu i crvenu boju “kriva” je paprika, za dodatnu oštrinu ubačeni su luk i češnjak. Poseban “šmek” i miris, kao i svakoj kobasici, daje joj izbalansiran, ali intenzivan, spoj začina, a uz nju nedostaje jedino klasičan prilog poput graha ili kiselog kupusa.

Stella ima hit

Zvuči kao kakva prava slavonska gozba, ali zapravo je riječ o bezmesnoj kobasici koja je nastala zahvaljujući priči slovenske svinjice Stelle u čiju se osobnost u skloništu za životinje “Koki” pokraj Maribora dugogodišnja veganka Anita Petrović zaljubila na prvu. Pravi je hit bila na jučerašnjem, devetom VegeSajmu, koji je udruga Prijatelji životinja organizirala na Jelačićevu trgu, gdje su svoje proizvode bez sastojaka životinjskog podrijetla predstavila 23 izlagača na 16 štandova.

– Zaista ima okus kao mesnata kobasica, ali su sve to biljni sastojci poput zobi, kokosova ulja, soje… Usto, dokaz je da veganska hrana ne mora biti skupa jer, primjerice, pakiranje od 120 grama stoji 13,50 kuna – govori Emanuela Poturica iz Prijatelja životinja kod štanda Annapurne, gdje se u redu čekalo za degustaciju. Uz kobasicu, posjetitelji su mogli kušati njihove sireve, seitan, hrenovke, kebab, paštetu, bolonjski umak..., a na štandu Oaza Joyful Kitchena, nedavno otvorenog restorana brze prehrane u Radićevoj, nerijetki su također degustirali hamburgere, falafel, wrapove…

VIDEO VegeSajam 2020. godine

Sve u bezmesnoj varijanti, dakako. Za desert se, pak, pobrinula Tvornica zdrave hrane, na čijemu su se štandu mogli “upecati” kolači, keksi i slastice, također bez namirnica životinjskog podrijetla. Sudeći prema reakcijama, posjetitelji su doista uživali u brojnim specijalitetima, a mnogima su pažnju privukle i veganske cipele Ahinsa shoesa, koje su prvi put u Hrvatskoj predstavljene upravo na jučerašnjem sajmu.

– Ručno su rađene, lagane, prozračne i uniseks modeli. Ima varijanti za trčanje, planinarenje, ali i za svečane prilike. Usto, svaki si kupac sam može kombinirati potplat, boju materijala, oblik, vezice… – objašnjava Ivana Pavlović, predstavnica brenda cipela koje je osmislio fizioterapeut Lukáš Klimpera. Isprobala ih je i sama, dodaje, pa se oduševila udobnošću. Nisu od kože, naravno, već od sintetskoga materijala proizvedenog u Europi, ali on je, ističe, takav da noga može disati i znoj izlazi.

– Istodobno, voda ne može ući u cipelu pa je stopalo uvijek suho – kaže Ivana Pavlović.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uvod u jesenski festival

S njom je štand dijelila prevoditeljica i visažistica Vlatka Briški, vlasnica Bio Boutiquea iz Ilice, koja je predstavila svoju vegansku verziju kozmetike te ručno izrađen nakit.

– Imamo sve što ženi treba. Dakle, od pudera u kamenu, BB kreme, maskare, sjenila za oči, rumenila do šampona, regeneratora, krema i paste za zube – nabraja Vlatka Briški, dodajući kako su svaki proizvod potvrdili stručnjaci poput stomatologa, pedijatara i dermatologa. Sajam je, po običaju, bio i najava 13. ZeGeVege festivala, koji će se održati u rujnu.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.