Šire ogranke

Škorina ekipa u operaciji metropola: Bandićevi glasači mogli bi biti naši

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Održana osnivačka skupština podružnice Domovinskog pokreta Grada Zagreba
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Miroslav Škoro
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Održana osnivačka skupština podružnice Domovinskog pokreta Grada Zagreba
18.12.2020.
u 10:32
Škorina kandidatura, bude li je, zapravo služi da se podupre Bandić, kojemu odgovara više oponenata kako bi se glasovi raspršili, kaže analitičar Gjenero
Pogledaj originalni članak

Politika posebno na lokalnoj razini udara temelj i ritam politici na nacionalnoj razini. Rečenica je to kojom Miroslav Škoro opisuje koliko mu je važna razgranatost njegove stranke čiji temeljni ogranci niču, njegovim riječima, kao “gljive poslije kiše”. Onaj zagrebački osnovan je početkom tjedna, a upravo je Škoro odabran za predsjednika, što su mnogi vidjeli kao dodatnu potvrdu onog o čemu se spekulira proteklih tjedana, ali i mjeseci, da će čelnik Domovinskog pokreta biti jedan od izazivača aktualnog gradonačelnika Milana Bandića.

Tjedno i 20 novih članova

Izabrat će najboljeg kandidata koji se može Bandiću suprotstaviti, naglašava stalno Škoro, a toga se držao i kad su ga nakon osnivanja zagrebačkog ogranka pitali misli li on biti gradonačelnički kandidat Domovinskog pokreta.

– Ako sam ja najbolji kandidat, spreman sam – zagonetno je odgovarao. Ništa više od toga ne otkrivaju ni njegovi kolege iz zagrebačkog Domovinskog pokreta. Tek da će se njihov kandidat znati “na vrijeme”. No u međuvremenu slažu liste za Skupštinu, četvrti i mjesne odbore, a već su, kaže Ljiljana Vuletić, povjerenica Domovinskog pokreta za Zagreb, “ozbiljno zagrebli” u jačanje stranačke infrastrukture te šire mrežu svojih članova po cijeloj metropoli.

– Javljaju nam se ljudi za učlanjenje na dnevnoj bazi, tjedno zna biti deset do dvadeset zahtjeva – ističe Ljiljana Vuletić, dodajući da su formirali ogranke u svih 17 gradskih četvrti te odredili čelnike.

– Širimo i mrežu mjesnih odbora, tu smo napravili 85 posto posla – kaže povjerenica Domovinskoga pokreta za Zagreb te dodaje je ovdašnja podružnica njihove stranke najbrojnija od svih dosad osnovanih. A obilaskom terena uvidjeli su, napominje, da su se stanovnici Zagreba pokrenuli.

– Željni su tog osjećaja pripadnosti domovini. I vide koliko smo entuzijastični i da sve radimo sa srcem – govori Ljiljana Vuletić pa dodaje da su čuli i puno negativnih komentara o vođenju metropole u kojima su vidjeli svoju priliku da Zagrepčanima ponude rješenja za probleme koje ih muče, a koji su se nagomilali u dva desetljeća Bandićeve “vladavine”.

– Mi ćemo nuditi strukturalne projekte za sljedeće desetljeće, poput rješenja problema prometa, transparentnijeg gospodarenja komunalnim otpadom ili gradnje većeg broja dječjih vrtića – kaže zagrebačka povjerenica Domovinskoga pokreta, dodajući da ciljaju na birače svih svjetonazora.

A misli li da su Bandićevi i Škorini glasači zapravo dio istog biračkog bazena?

– Bandićevi glasači mogli bi biti naši. Oni ne vide stvarnu sliku, vrijeme je da im otvorimo oči – kaže Ljiljana Vuletić.

Podjela biračkog bazena

Da su Bandićevi glasači ponajprije oni koji na neki način o njemu ovise smatraju politički analitičari Ankica Mamić i Davor Gjenero. Ankica Mamić dodaje da je Bandić prvenstveno potekao iz SDP-a, a desniju je retoriku počeo koristiti kad je shvatio da u tom bazenu ima više birača. No oni se u malom omjeru poklapaju s glasačima Domovinskoga pokreta, koji je, ističe Ankica Mamić, krajnje desna stranka. Gjenero pak smatra da je Škoro jedan od Bandićevih klijentelista te da njegova kandidatura, ako je bude, služi da se na neki način podupre aktualni gradonačelnik, s obzirom na to da mu odgovara da ima čim više oponenata kako bi se glasovi raspršili.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

MI
Možemo ispostava Ndola
10:43 18.12.2020.

Ankica Mamić i Davor Gjenero nisu analitičari, nego PLAĆENICI. To je isto tako legitimno, ali nije legitimno nazivati ih analitičarima.

DA
DarthVader
14:03 18.12.2020.

E nebu islo da mi bandicevci glasamo za muzikasa.

LI
linkser2
06:56 20.12.2020.

kakav lažan, licemjeran osmijeh. Potez očajnika za gosp. Lužajića, zar je toliko očajan da želi bilo kakvu funkciju, fuj