Projekt

Rudnik Sveta Barbara nova je atrakcija kraj Samobora

Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
Rudnik Sveta Barbara nova je atrakcija kraj Samobora
Foto: Privatni album
Robert Demo
Autor
Mateja Šobak/VLM
26.06.2012.
u 07:30
Rudnik Svete Barbare, inače zaštitnice rudara, nakon desetogodišnje obnove od petka će biti otvoren za javnost
Pogledaj originalni članak

Na nešto manje od 15 Celzijevih stupnjeva, četrdesetak metara pod zemljom, svi će mještani Ruda, Samobora, Zagreba, a i okolice od petka moći vidjeti kako su do prije 60 godina živjeli i radili rudari od kojih su neki bili patuljci, objasnio je Josip Lebegner, tajnik KUD-a Oštrc. Naime, nakon deset godina obnove, za javnost će se otvoriti rudnik Sveta Barbara, točnije dva njegova rova, Kokel i Sveto Trojstvo.

– Sve je počelo još 2002. godine kad je profesor Boris Šinkovec, inače geolog zadužen za provedbu istražnih rudarskih radova u Rudama 50-ih godina, došao u Rude s idejom otvaranja rudarskog muzeja na lokaciji rovova.

Mi smo prepoznali tu ideju te sami krenuli na otkopavanje ulaza u rovove – rekao je Lebegner čiji je KUD zapravo i glavni inicijator obnove rudnika Sv. Barbara. Nakon što je rov Kokel postao prohodan, projekt je prijavljen Europskoj uniji za sufinanciranje te je tako i priveden kraju. 350 metara rudnika moći će posjetiti grupe od po 15 ljudi uz pratnju dvaju vodiča, a bit će otvoren u petak 29. lipnja, kad počinju Dani rudarske greblice, kolača koji će se i inače nuditi posjetiteljima rudnika.

Ulaznice u rudnik, iz kojeg se vadilo željezo, bakar i gips, stajat će 30 kuna, a na dan otvaranja ulaz će biti besplatan.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.