Zagrebački forum o urbanoj sigurnosti

Recept iz Beča: Dajte mladima zidove i neće biti štete na fasadama

Foto: wienerwand.at
beč
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
07.01.2015., Zagreb - Slaven Lunar Kosanovic, autor izlozbe Kontinenti autor izlozbe u galeriji Karas. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
30.09.2015., Zagreb - Umjetnik poznat pod nadimkom Lonac ispred jednog svojeg murala. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
11.11.2015.
u 16:00
Početkom 90-ih austrijski grad osigurao zidove umjetnicima
Pogledaj originalni članak

Kako riješiti problem vandalskih grafita u gradu? Glavni je to cilj Zagrebačkog foruma o urbanoj sigurnosti – Dani prevencije kriminaliteta, o kojemu će sutra i preksutra raspravljati inozemni stručnjaci, gradonačelnici i župani, vijećnici gradskih četvrti, skupštine, mjerodavni pročelnici, ali i sami umjetnici grafiteri.

4000 kvadrata za njih

– Problem je to koji moramo rješavati kao zajednica. U europskim gradovima crtanje vandalskih grafita smanjeno je osiguravanjem legalnih zidova za oslikavanje. Primjerice, u Beču grafiteri svoje radove prvo predočuju gradskoj upravi. Na raspolaganju imaju četiri tisuće četvornih metara površine za legalno grafitiranje – kaže Alen Ostojić, predsjednik Savjeta za urbanu sigurnost Grada Zagreba. Kako bi stranu praksu doveo u Zagreb, na forum je pozvao i Kerstin Dressel iz Njemačke koja će predstaviti europsku online platformu za upravljanje grafitima, te Franza Kratzera, glavnog gradskog koordinatora za upravljanje grafitima u Beču.

– Još početkom devedesetih Beč je osigurao mladim umjetnicima legalne zidove duge 90-ak metara uz obale Dunava – kaže Kratzer, dodajući kako moguće štete na javnim površinama, kao i tužbe pojedinih grafitera, regulira posebna osnovana organizacija koja se bavi samo time. U sklopu projekta "Bečki zid" nove legalne površine konstantno se otvaraju, a umjetnici grafiteri dijele se između onih koji žele steći slavu stvarajući kompleksne murale, dok dio njih nastoji svoje potpise staviti i ilegalno na fasade, no na mjesta koja se teško dosežu, kao što su krovovi.

– To se smatra posebnim pothvatom. No, postoji kodeks časti među jednima i drugima: povijesne zgrade i spomenici ne diraju se – ističe Kratzer.

Vandalima veće kazne

Da je dvosmjerna komunikacija najbitnija smatraju i zagrebački umjetnici. Slaven Kosanović Lunar ne podržava, kaže, nijedan oblik vandalizma, no bilo kakav neprikladan način izražavanja ne može se stavljati u isti koš kao i nasilje ili gospodarski kriminal.

– Nije jasno što je vandalizam, a što nije, pa vandal ispada svatko sa sprejem u ruci – ističe umjetnik Lonac, koji uređuje derutna pročelja, te dodaje kako bi se vandalsko grafitiranje trebalo rješavati većim kaznama. Razlučiti što je vandalizam, a što ulična umjetnost nije problem, drži Boris Bare iz kolektiva Pimp my Pump, no te se dvije stvari ne bi smjele izjednačavati.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

TR
Trnjanec
19:45 11.11.2015.

Dajte im kvadratni kilometar zida i neće se ništa promijeniti, jer grafiti po zagrebačkim fasadama nisu djelo onih s bilo kakvom umjetničkom crtom u sebi, već djelo najobičnijih r-tarda koje bi prije svega trebalo dobro ispendrečiti. Umjetničke grafite imali smo, primjerice, na zidu u Branimirovoj - a onda je HŽ odlučio srušiti zid kako bi na njega postavio jumbo plakate.

BO
bode
03:08 12.11.2015.

U USA se ostaje bez prava na vozačku dozvolu. Ulove te da škrabaš po zidovima i veselo, možeš piti non stop jer te netko drugi uvijek vozi.

DU
Deleted user
08:11 12.11.2015.

A da primjene "recept" iz Švicarske, gdje se ljude odgaja od malih nogu i gdje se takve stvari fantastično sankcioniraju? Pitanje za Lonca i Borisa - ima li itko tko "uređuje" derutne fasade pismenu dozvolu vlasnika? Dok nema, riječ je o vandalizmu, a nikakvoj "uličnoj umjetnosti". A Slavenu KOsanoviću očito nije jasna razlika između načina izražavanja i vandalizma - uništavanje tuđe imovine NIJE neprikladan način izražavanja, pogotovo jer u tim žvrljotinama (osim par ogorčenih natpisa poput "gdje je revolucija stoko?" i "proleteri svih zemalja, ne valja ovo") nema nikakve jasne poruke. Hoćete izraziti bunt? Pa organizirajte prosvjede, javne tribine, govore na Trgu, pišite blogove... nemojte svoj nedostatak poštivanja tuđeg, a time i drugih kamuflirati u "umjetnost". Nepoštivanjem tuđeg ne poštujete niti druge ljude, a samim tim ni sami ne zaslužujete ičije poštovanje.