Stanari Gornjeg grada:

Radićevu kopaju, uspinjača ne vozi – mi smo u blokadi!

Foto: Borna Filic/PIXSELL
DKS_56137571 16.05.2016., Zagreb - Zbog generalnog servisa Zagrebacka uspinjaca biti ce zatvorena do 11. srpnja. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
25.04.2016., Zagreb - Zbog rekonstrukcije Radiceve ulice stanari imaju problema s prasinom i kretanjem ulicom. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
16.05.2016., Zagreb - Zbog generalnog servisa Zagrebacka uspinjaca biti ce zatvorena do 11. srpnja. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
16.05.2016., Zagreb - Zbog generalnog servisa Zagrebacka uspinjaca biti ce zatvorena do 11. srpnja. Photo: Borna Filic/PIXSELL
17.05.2016.
u 09:00
Od danas se uvodi izvanredna linija, koja će od Jelačić-placa voziti Ilicom i Mesničkom, uz zaustavljanje kod Tomićeve, do Katarinina trga
Pogledaj originalni članak

Crveno-bijela traka koja blokira ulaz u uspinjaču zaustavila je jučer mnoge stanovnike Gornjeg grada.

A dodatno ih je razljutio natpis na kojem stoji da neće voziti do 11. srpnja budući da im je pruga duga 66 metara jedna od glavnih poveznica sa starim dijelom grada. Na redovni godišnji remont već su navikli, no dosad uspinjača nije toliko dugo bila izvan funkcije. Potvrdili su to i u ZET-u te objasnili kako je ovo prvi ovakav zahvat nakon 40 godina. Ljutiti stanari tako su “proglasili” totalnu blokadu Gornjeg grada, koji je odsječen i od strane Radićeve, koja je također u rekonstrukciji.

Dovedeni pred gotov čin

– Ulica je raskopana i gotovo neprohodna. A budući da je Gornji grad turistički najatraktivniji dio Zagreba, neodgovorno da se uz radove u Radićevoj zatvara i uspinjača. Velik je to problem za stanare koji su većinom starije životne dobi – kaže Miodrag Slišković, stanovnik Gornjeg grada.

O automobilu je tako ovisna i Mia Hržić Krpan, koja će se sa svojom hodalicom morati kretati samo po staroj jezgri.

– Taksi će sada biti jedina opcija, kao i za većinu susjeda – ističe.

A do Donjeg grada stanovnici moraju i u nabavu. Na Gornjem je gradu samo jedan dućan, koji nije dovoljno opskrbljen pa u njega odlaze tek po kruh i mlijeko.

Da je glavni problem nekoordiniranost radova, smatraju i Petar Glasnović i Roman Lalić, predsjednik Mjesnog odbora Gornji grad. – Osim toga, za radove na uspinjači doznali smo prije nekoliko dana. Mogli su barem na vrijeme javiti da se ljudi znaju pripremiti – kažu dodajući kako su zvali i u Grad kako bi prigovorili na početak radova, no bez rezultata. Stanovnici Gornjega grada, njih 2700, tako su dovedeni pred gotov čin. Popeti se gore može iz Mesničke, Felbingerovim stubama koje vode iz Tkalčićeve te ZET-ovim autobusima koji voze s Kaptola ili iz garaže Tuškanac.

– No i ti autobusi voze najdalje do Ilirskog trga, od kojeg se opet ima hodati, što je starijima problem – kažu Lalić i Glasnović. Najbolje bi bilo, dodaju, da se početak radova prolongira.

Izvanredna autobusna linija

No tako ne misle u ZET-u, čiji glasnogovornik Tomislav Jurić kaže kako ih na početak radova obvezuju zakonske odredbe.

– Sigurnost putnika i propisi koji reguliraju promet uspinjačama ZET-u su prioriteti, zbog čega su generalni servis i opsežni radovi na postrojenju, kabinama i objektima jučer i počeli. Molimo stoga za razumijevanje sve korisnike, osobito stanovnike Gornjega grada. Dinamika radova bit će izrazito intenzivna kako bi se u što kraćem roku završili – ističe Jurić dodajući kako se od danas uvodi i izvanredna autobusna linija. 
Autobusi će od Jelačić-placa voziti Ilicom i Mesničkom, uz zaustavljanje kod Tomićeve, do Katarinina trga, s polascima svakih 20 minuta od 6.40 do 22 sata.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

AN
anuschka36
10:37 17.05.2016.

Radićevu kopaju, stanari u blokadi....ali se uvodi izvanredna autobusna linija koja će voziti svakih 20 min... Di je tu blokada???? Bitno da je naslov dramatičan!!!

LI
liskovaca
14:10 17.05.2016.

garantiram da je drug miodrag pravi zagrebčanec! Doselio 1945. nakon "oslobođenja"!

DU
Deleted user
15:57 17.05.2016.

Kad slijedeći put izađete glasati za gradonačelnika, sjetite se njegove organizacije posla.