ZABRANA PUŠENJA Od preksutra okupljališta Zagrepčana postaju centri nepušenja

Pušači u redu za tablete i tretmane protiv poroka

05.11.2008.
u 23:24
Pogledaj originalni članak

Pušačima je od preksutra odzvonilo jer se počinje primjenjivati novi Zakon o zabrani pušenja, prema kojemu se ne smije zapaliti u zatvorenim prostorima pa ni u kafićima. Ne budete li se pridržavali Zakona, ostat ćete kratki za tisuću kuna kolika je kazna za pojedince, dok će poslodavci i vlasnici ugostiteljskih objekata svoju ili strast svojih zaposlenika plaćati od 10 do 20 tisuća kuna.

Tablete do 400 kuna
Zagrepčani su već u listopadu u ljekarnama počeli nabavljati nikotinske flastere i tablete kojima cijena doseže i 400 kuna. Telefoni u Centru za nepušenje i u Quit smokingu zatrpani su s 200-tinjak poziva tjedno.

– Ne sjećam se da sam ikada bila bez cigarete. Ona mi je u ustima već 30 godina i nikada nisam ni pokušavala prestati – kaže 50-godišnja Snježana N. Pušila je dvije kutije dnevno, a prije osam mjeseci pozdravila se s cigaretama uz pomoć Quit smoking metode.

– Probala sam iz znatiželje. Imala sam noćne more, plakala u snu jer ne mogu zapaliti, ali dim cigarete mi se zgadio. Uvijek sam pažljivo birala parfeme, a nisam ni znala koliko smrdim – kaže nekadašnja strastvena pušačica. Jedan tretman od 2890 kuna bio joj je dovoljan da odbaci svoju naviku. Učiteljica Branka Beus nakon 23-godišnjeg pušačkog staža cigarete je ostavila prije deset mjeseci uz pomoć magnetske rezonancije u Centru za nepušenje i mršavljenje.

Ugostitelji se još nadaju
– Sama nisam mogla. Danas više ne mogu biti u društvu pušača jer mi se gadi dim. Ustajem odmorna, odjeća mi miriše i ne sjećam se kada sam zadnji put oprala zastore koje sam prije morala stalno prati – priča Branka Beus.

U Hrvatskoj 10 tisuća ljudi godišnje umre od cigareta, no nema najbolje metode odvikavanja od dugogodišnje ovisnosti.

– Nekome pomogne terapija razgovorom, netko mora piti tablete zyban ili vareniklin koje izazivaju gađenje na cigarete. Pušači kojima pomažem ponovno zapale cigaretu nakon godinu dana, ali tada im terapije disanja relaksacije i druge metode pomažu da se riješe ovisnosti – priča psihijatar Veljko Đorđević kojemu se barem desetak građana tjedno javi u KBC Rebro za pomoć.

Vlasnici kafića i ugostiteljskih objekta od preksutra će brojiti zakonskih šest mjeseci prilagodbe na nepušački režim.

– Nismo dogovorili kako ćemo odvojiti pušače od nepušača. Kad prođe prilagodba, stvar će spasiti terase jer tada će biti lijepo vrijeme – razmišlja Ante Aščić, konobar Gradske kavane.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr