spektakl

Proslavite Dan grada Zagreba na Taboru Kravat pukovnije!

Foto: PR FOTO
kravat pukovnija
Foto: PR FOTO
kravat pukovnija
Foto: PR FOTO
kravat pukovnija
19.05.2014.
u 12:56
Pogledaj originalni članak

Academia Cravatica u povodu proslave Dana grada Zagreba na Trgu dr. Franje Tuđmana organizira poseban program pod nazivom Tabor Počasne satnije Kravat pukovnije.

Program počinje u petak, 30. svibnja, u 20 sati, kada će se građani uz zapaljeni krijes i noćnu stražu moći uživjeti u duh prošlih vremena, dok središnji program, koji uključuje atraktivne Konjičke igre i Svečanu prisegu novaka, započinje 31. svibnja u 12 sati.

U petak, 30. svibnja, u 20 sati, spektakl će započeti okupljanjem građana oko velikog krijesa, a uz vojničku vatru čitat će se knjiga Prva kravata, pisca Božidara Prosenjaka . Neće izostati ni igre s vatrom, te koreografije i prizore vojničkih dvoboja od kojih će zasigirno svima srca zakucati brže.

Sutradan, nakon smjene straže koja će se odvijati ulicama grada od 11 do 13,30 sati, pješački postroj pod stijegom stići će u Tabor noć prije.

Točno u podne odjeknut će topot kopita, a duge grive konja zavijorit će se trgom! Znak je to da u Taboru počinju Konjičke igre Pričuvnog konjičkog postroja Kravat pukovnije! U ovom dijelu programa, bit će prikazano projahivanje konja, građani će se međusobno bodriti i sudjelovati u pripremi i organizaciji natjecanja naziva „Trka za stolac“, „Trka za pivu“ i „Sabljom na tikvu“, a sva događanja će komentirati narator uz animiranje posjetitelja i stvaranje nezaboravne atmosfere. Nakon završetka Konjičkih igara i građani će imati prilike okušati se u jahanju u za to predviđenom ograđenom prostoru.

Tabor se pobrinuo i da grla posjetitelja ne budu suha. Naime, tijekom događanja u Taboru, gledatelji će se moći okrijepiti medicom, gvercom i pivom uz nabavu tradicijskih suvenira, a za vrijeme trajanja konjičkog treninga i Konjičkih igara, u Taboru će biti priređen glazbeni program uz goste iznenađenja i nastup KUD-ova.

U 15 sati, nakon što u Tabor pristigne zapovjednik, započet će priprema ceremonije prisege novaka. Građani će imati prilike vidjeti autentični živopisni prikaz ceremonijala novaka, koji će kroz razne vještine onoga doba dokazati svoju hrabrost, odanost i spremnost.

Lomit će se sablje, a prisega je održana kad Taborom odjeknu riječi: "Ego iuro me fideliter, honeste, et religiose officia omnia militis legionis perfecturum esse, simul et civitatem Zagrabiensem et patriam nostram Croaticam repraesentaturus!"

Pred vojnike će zatim, uz prigodnu pjesmu, izaći djevojke odjevene u narodne nošnje, a svaka od njih će pristupiti jednom od vojnika i simbolično mu vezati rubac, današnju kravatu, kao obećanje da je spremna na čekanje, što je u ono doma vojnicima pružalo utjehu i ohrabrenje u teškim ratnim vremenima. Na plesnom podiju će se na završetku održati „Licitacija vojnika“ u kojoj će dame licitirati za ples s vojnikom koji im se najviše svidio.

Posjetitelji će također u sklopu Tabora moći obići Izložbu odora i naoružanja Tridesetogodišnjeg rata,

Izložbu fotografija Počasne satnije - najpoznatijeg dijela Kravat pukovnije koja nastupa u Gradu Zagrebu, čije su fotografije u vlasništvu udruge Academia Cravatica, te pogledati filmove snimljene u produkciji udruge AcademiaCravatica.

Program se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Građani i gosti,

sretan vam Dan grada Zagreba!

Academia Cravatica

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr