NEOSTVARENA OBEĆANJA

Projekti za koje je HDZ od Bandića izvukao 200 milijuna kuna

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
21.02.2009.,Zagreb - Zagreb iz zraka ,rotor - novi zagreb Photo: Marko Lukunic/Vecernji list
Foto: Anto Magzan/Pixsell
22.07.2016., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic uz prigodnu svecanost otvorio je Ulicu kneza Branimira. Provozao se u Fordovom Modelu T. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
18.08.2015., Zagreb - Pogled na trznicu Kvatric. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
15.06.2015., Zagreb - Zicara Sljeme na zagrebackoj Medvednici pustena je u promet 27. srpnja 1963. godine, a za promet je zatvorena sredinom 2007. godine (sluzbeno je zatvorena 1. srpnja), nakon kvara na elektromotoru (5. lipnja) za koji je procijenjeno d
Foto: Robert Anić/PIXSELL
02.11.2016., Zagreb - Napusteni i devastirani objekti na Sljemenu koji su u vlasnistvu drzave i grada. Bivsa plucna bolnica Brestovec. Robert Anic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
09.04.2013., Osnovna skola Odra, Zagreb - Odrzan zbor gradjana na kojem su raspravljali o dogradnji OS Odra i izgradnji skolske sportske dvorane. Skup su posjetili politicari Milan Bandic, Rajko Ostojic i Davor Bernardic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
11.10.2015., Zagreb - Gradska svakodnevica u centru grada. Suncano i izvan prosjecno toplu u sredistu grada natjeralo je setace da obuku laganiju odjecu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
03.11.2011., Zagreb - Prosvjed ucenika i roditelja ispred OS Granesina zbog nedostatka skolske sportske dvorane. PRI KORISTENJU FOTOGRAFIJE ZASTITITI IDENTITET DJETETA!!! (PREKRITI OCI). Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
27.12.2016.
u 14:15
Nije riječ ni o jednom novom, već prije planiram projektima za koje do sada nije bilo dovoljno novca da se ostvare
Pogledaj originalni članak

Uvjetovali pa uspjeli. U gradskom proračunu za 2017. godinu, koji iznosi 7,5 milijardi kuna, naći će se i HDZ-ovi amandmani teški 200 milijuna kuna.

Remetinečki rotor, žičara, Branimirova, tržnice, sportske dvorane u Odri i Granešini, uređenje tržnica i Trga Franje Tuđmana, nadogradnja doma zdravlja u Španskom, izrada studije isplativosti obnove Brestovca i konačna realizacija vrtića u Svetoj Klari tek su dio onoga za što HDZ-ovci smatraju da se u proračunu za sljedeću godinu mora naći ili se treba nalaziti u većem opsegu.

– Na realizaciju nekih od projekata čeka se već godinama. Primjerice, vrtić u Klari, u kojoj trenutačno živi oko 16 tisuća ljudi, što je veličina triju Vrgoraca, obećan je prvi put prije 12 godina – objasnio je HDZ-ov skupštinski zastupnik Mario Župan te dodao kako će se milijun kuna, koji su se amandmanom našli u proračunu za to novozagrebačko naselje iskoristiti za izradu projektne dokumentacije za vrtić te rješavanje imovinskopravnih odnosa.

Sličan posao čeka ih i na Branimirovoj gdje se, uz projektnu dokumentaciju, planira i otkup zemljišta pa konačno spajanje sadašnjeg profila Branimirove s Kolakovom.

– Tako bi se rasteretila Sesvetska, pa smatramo da se na radovima na Branimirovoj mora izdvojiti više od prvotno predviđenih devet milijuna u proračunu – kaže Župan, čija je stranka za cestu, kojoj je konačni cilj da se njome od centra do Sesveta može za osam minuta, amandmanom predložila iznos od 15 milijuna. Što se prometa tiče, od Grada predviđenih 10 milijuna HDZ-ovci su zamijenili s 30.

– Dodatnih 20 bilo je potrebno da se može početi s denivelacijom rotora, zatražiti sva potrebna prometna mišljenja, riješiti eventualni imovinskopravni problemi. Gorući je to problem grada i važno je da ga što prije napravimo sigurnim i lako prohodnim – objašnjava Župan pa dodaje kako se nada da će se uskoro lako moći i na Sljeme.

Tek milijun kuna u proračunu za 2017. predvidio je Grad za radove na žičari, što nije bilo dovoljno, smatraju u HDZ-u, ni da se pokaže volja za radom.

– Sad je predviđeno još dodatnih 30 milijuna. Deset milijuna potrebno je za kvalitetnu prometnu dokumentaciju, a samo s pomoću nje možemo se prijaviti za fondove Europske unije. Još dvadeset iskoristit će se za početne radove, za sajle i opremu, kako bi sami mogli početi s radovima jer moramo pokazati da smo spremni.

Uredit će se i okretište Mihaljevac, ali ne ovim novcem, već kroz povećana sredstva koja će se dati gradskim četvrtima – kazao je Mario Župan, posebno sretan što će se 10 milijuna potrošiti na modernizaciju tržnica. Konkretno, radi se o natkrivanju placa na Kvatriću te onog u Španskom.

– Projekte već imamo gotove i krajnje je vrijeme da se to počne. Već četiri godine otkako sam u Skupštini priča se o tome, a i dok sam bio u vijeću Četvrti na Peščenici razmatrali smo kako ćemo natkrivanje Kvatrića financirati zajednički, preko malih komunalnih akcija, mi na Pešči s Maksimirom i Donjim gradom – objasnio je HDZ-ov skupštinski zastupnik, otkrivši kako Špansko radovi ne očekuju samo na tržnici, već i na domu zdravlja.

Dvanaest milijuna kuna potrošit će se na izradu projekta nadogradnje, ali i na same radove na ambulanti koja već godinama nema dovoljan kapacitet s obzirom na broj stanovnika u kvartu.

Govori li se o zdravstvu, HDZ-ovci su amandmanom osigurali i dva milijuna kuna kako bi stručnjaci mogli utvrditi isplati li se obnavljati sljemenska bolnica za plućne bolesti Brestovac. Ono što se mora isplatiti, zaključili su HDZ-ovci, dvorane su osnovnih škola u Odri i Granešini.

– U Odri nedavno je izgrađena nova škola, ali postoje problemi sa zemljištem, pa se ne može graditi dvorana. Deset milijuna predviđeno je za izradu projekta i početak radova – rekao je Župan te dodao kako, uz djecu u Odri, ni ona u Granešini više neće vježbati na školskim hodnicima.

Dodatnih 25 milijuna kuna predviđeno je za izgradnju dvorane na koju se čeka godinama jer zemljište pokraj škole, na kojoj se trebala graditi, vlasnik ne želi prodati. Dvorana će se sad, prema najavama, graditi preko puta škole, a budući da bi djeca do nje trebala dolaziti prelazeći cestu, gradit će se i pothodnik. Počet će konačno i uređenje Trga Franje Tuđmana, na kojem bi se trebala nalaziti i jedna od skulptura prvog hrvatskog predsjednika.

– Deset milijuna bit će dostupno za uređenje trga, kako se on ne bi sastojao tek od prazne livade, a kako će točno izgledati, odlučit će struka – zaključio je Župan.•

Tri milijuna kuna osiguralo se u proračunu za nabavu papuča djeci u ustanovama školskog odgoja.

– Skupština je donirala već novac za obnovu Vukovarskog vodotornja, a sad smo išli na konkretnije postupke. Umjesto da se nabave najjeftinije papuče, kupit će se one iz Borova – objasnio je Župan.

Dječji vrtić u Svetoj Klari trebao bi se, pak, graditi na župnom zemljištu pokraj crkve u tom naselju. Gradonačelnik je prije dvije godine najavio postavljanje kamena temeljca, a vrtić bi, prema najavama, trebao bi biti gotov do 2020. godine.

>> Pogledajte kako su životinje iz zagrebačkog Zoološkog vrta uživale u božićnim poklonima

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar Point_of_view
Point_of_view
18:24 27.12.2016.

Kad bi Bandić vidio samo milimetar dalje od ruba vlastitog tanjura, već odavno je trebao, ne samo na Mihaljevcu otvoriti P&R (Park and Ride) površine, gdje bi ljudi mogli ostaviti svoja vozila (parking uključen u cijenu mjesečnog pokaza) i dalje ići tramvajem ili busem. Na Radićevu šetalištu ima jedna hrpa nedefinirane mase, preko puta su relevantni liječnici i ljekarne ali se tu ne smije parkirati, jer vam pauk diže auto. Umjesto da grad unajmi bager poravna teren, posloži tlakavce i naplaćuje parking, oni jadne ljude, koji moraju liječniku jednostavno odšlepaju. Ovo su samo dva mala primjera, koja meni upadaju u oči, jer stanujemu Mlinovima, a sigurno ovakvih i sličnih priča ima na pretek. Sve ove investicije ne zahtjevaju veliki novac, ali poboljšavaju enormno kvalitetu života.

AN
ANTIFA
15:12 27.12.2016.

Mario Župan ne može shvatiti da Odra i Klara nisu najveći problemi u Zagrebu. Limitiran dečko, rješava komunalne probleme kod sebe doma

TH
than
01:33 29.12.2016.

A jos je poslao svima i Bozicnu cestitku oko obnavljanja procenja. Naravno nema se para, ali se ocekuju tamo iz EU... Pred lokalne izbore sve ide....