Novo mjesto rezervirano samo za muškarce

Pop-up brijačnica u centru grada

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pop-up brijačnica u centru grada
13.11.2014.
u 10:55
Željeli smo stvoriti prostor za muško druženje s jakim vintage štihom, povratak tradicionalnim druženju u brijačnici umjesto u kafićima - poručio je Tomo Ricov
Pogledaj originalni članak

Uz bogatu ponudu frizerskih usluga, od pramenova na foliju, fen-frizura pa do njege kose matičnim stanicama, na zagrebačku scenu napokon se u velikom stilu vraćaju tradicionalne brijačnice. I dok su davno, zbog nemogućnosti da opstanu na tržištu, brijači morali staviti ključ u bravu, nova brijačnica za muškarce – Gentleman Jack's Barber Shop – otvara se u petak u Preradovićevoj 17.

Svirat će i DJ-i

Uz tu malu poduzetničku ideju, brijačnicu u kojoj će šišanje i brijanje biti plaćeno isključivo dobrovoljnim prilozima, Zagreb napokon prati svjetske trendove, prije svega američke – povratak klasičnih brijačnica, muških frizura iz 40-ih i 50-ih godina, a onda i povratak vintage kulture u cijelosti.

– Nestale su tradicionalne brijačnice u Zagrebu, a ovim smo događajem htjeli potaknuti povratak brijačnica kao mjesta socijalizacije, gdje se muškarci druže i raspravljaju o aktualnim političkim i kulturnim temama. U našem "barber shopu" može se slušati i dobra glazba koja se pušta isključivo s vinilnih ploča – poručio je Tomo Ricov, glavni začetnik ove ideje i organizator. No brijačnica koja će se tek otvoriti radit će isključivo i samo do prvoga dana nove godine kada će ponovno biti zatvorena.

– Koncept je zapravo stvoriti prostor za muško druženje s jakim vintage štihom, povratak tradicionalnim druženju u brijačnici umjesto u kafićima. Cilj nam je potaknuti povratak kulture brijačnica u Zagrebu, a možda i šire – objasnio je Ricov.

Nova brijačnica u kojoj će raditi poznati zagrebački frizeri bit će otvorena od ponedjeljka do petka od 17 do 23 sata, a subotom dvokratno – od 11 do 15 sati te od 20 do 23 sata. Lokacija buduće brijačnice izabrana je ciljano – na tome je mjestu već bila jedna davno zatvorena brijačnica.

– Interijer smo uređivali samostalno, ali i u suradnji s dizajnerom Nedjeljkom Mikcem, a dobar dio namještaja našli smo kod starog prijatelja iz rockabilly dana, stručnjaka za restauraciju vintage namještaja, Igora Receka Gangstera. Velik smo trud i pažnju uložili u detalje pa mislim da će prostor biti izuzetno ugodan za druženje, ali i inspirativan – kaže Ricov.

Za akciju Movember

Osim šišanja, svi će posjetitelji moći uživati u najprodavanijem svjetskom viskiju, a navečer i slušati DJ-eve. Dobrovoljni prilozi bit će, budući da će se brijačnica ubrzo i zatvoriti, uplaćeni u korist akcije Movember koja se održava svake godine u studenom, kada muškarci puštanjem brkova ili donacijama potiču osvješćivanje javnosti o raku prostate.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

KV
kvatrić
13:10 13.11.2014.

Evo to je žalosna hrvatska društvena elita. Ma koliko imali novaca i privilegija, a i dobru ideju kao što je ova, kmetovi ostaju kmetovi. Ovi privilegirani "kozmopoliti" se srame samih sebe, fascinirani su strancima i unatoč lovi, samo su tragikomični iskompleksirani malograđani. Zamisli, usred Zagreba brijačnicu nazvati Gentleman Jack's Barber Shop?! Ovim nesretnicima da se dozvoli, prekrojili bi i film "Tko pjeva zlo ne misli" i gostionicu "Kod Žnidaršića", nazvali bi "St. George pub" ili tako nekako. Ma, nije ni komično, samo tragično.

DU
Deleted user
12:41 13.11.2014.

A zašto engleski naziv brijačnice? U centru Zagreba!

Avatar marinerohr
marinerohr
11:18 13.11.2014.

Hipsterizacija Zagreba odlazi predaleko ...