Drama u ježdovcu

Policija privela cijelu obitelj koja se protivi postavljanju antene na susjednu kuću

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Privatna arhiva
bazna stanica
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Ježdovec
Foto: Privatna arhiva
bazna stanica
21.10.2015.
u 09:28
Građani su se u Ježdovcu počeli okupljati i prosvjedovati još jučer ujutro no antena Tele2 je unatoč tomu postavljena. Zbog prijetnji mještanima uhićen je i vlasnik kuće
Pogledaj originalni članak

Stanovnici Ježdovca nisu uspjeli u dvodnevnom prosvijedu kojim su pokušali spriječiti postavljanje Tele2 antene na obiteljskoj kući Ježdovečke 102. Antena je postavljena u ranu zoru, a interventna policija i zaštitari čuvaju operatere koji će ju tijekom dana i uključiti.

Svemu je prethodila prava drama u kojoj je uhićena cijela susjedna obitelj Čerkez koja je pružila najveći otpor.

- Interventna policija zvala je vatrogasce koji su prerezali lance kojima se otac obitelji Tomislav vezao za antenu, a priveli su i njegovu suprugu Jadranku, kćer Klaru te sinove Martina i Stjepana. Sramotno je da su u kući ostavili samu nepokretnu 86-godišnju baku - kazala je susjeda Dragica Iviček

Nakon što su odvezeni najžešći prosvjednici, policja je popisala ostalih 30-ak te ih je maknula s ceste koja je bila blokirana sve do 11 sati. Policija je privela i vlasnika kuće Marka Mišića koji je prosvijednike poprskao pjenom iz aparata za gašenje požara, pokušao po njima urinirati te navodno prijetio da će izaći s nožem. 

Kako bi posvjedočili prijetnje, policija je u stanicu odvezla i nekoliko susjeda. 

- Žalosno je da do ovoga mora doći između prvih susjeda i to zbog 500 eura mjesečno koliko će Mišići dobivati. Prodao je svoje susjede i naše zdravlje zbog novaca, nakon ovoga više nikada odnosi neće moći biti dobri - ispričala je Jadranka Iviček. 

Prije uhićenja zavezani Tomislav Čerkez kazao je da ne odustaje od namjere da zaustavi postavljanje bazne stanice koju smatra prijetnjom za njegovu obitelj. 

- Interventna policija zvala je vatrogasce koji su prerezali lance kojima se otac obitelji Tomislav vezao za antenu, a priveli su i njegovu suprugu Jadranku, kćer Klaru te sinove Martina i Stjepana - kazala je susjeda Dragica Iviček.

Dragica Iviček

- Ja sam još neki dan s njima razgovarao i molio ih da odustanu, da ne dolazi do ovog scenarija no oni i dalje tvrde da bazna stanica nije opasna - kazao je Tomislav Čerkez.

Stanovnici su inače jedinstveni u naumu da se bazna stanica makne od kuća barem 400 metara što zastupa Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ).

- Ne mogu vjerovati da majka i otac dopuštaju da im se to stavi na krov kuće u kojoj im rastu djeca s obzirom da je jasno da je riječ o štetnom zračenju - istaknula je Silvija Grbavec.

Podršku su stanovnicima dali i Mjesni odbor na čelu s Ivicom Živkovićem te predsjednik Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb Zapad Željko Fijolić. Starijeg stanovnika Matu Kožumanca ovaj potez svojih susjeda nije previše ni iznenadio.

- Nije ni čudo da ljudi svašta rade kada im institucije to dopuštaju. U okolne šume se godinama bacalo smeće no nitko do nedavno nije reagirao pa će tako teško i oko antene netko nešto poduzeti - rekao je Kožumanac.

Vlasnici kuće Marko i Melita Mišić koji su navodno sklopili ugovor s Tele 2 da se na njihovu kuću postavi bazna stanica za naknadu od 500 do 700 eura mjesečno nisu željeli razgovarati s medijima.

Iz Tele 2 unatoč protivljenju stanovnika poručili su da se svi radovi izvode u skladu s zakonom te da planiraju nastaviti s izgradnjom konkretne infrastrukture i pustiti istu u rad.

-I ovaj slučaj je na žalost još jedan od primjera gdje je kod građana izazvana panika koja nije potkrijepljena niti jednim dokazanim i priznatim znanstvenim radom, koji su temelj svih važećih Zakona u RH i smjernica Europske Unije - kazala je Vedrana Hercigonja Majetić, direktorica odnosa s javnošću. Dodala je da je na zahtjev stanovnika Ježdovca 12. listopada održan sastanak s njihovim predstavnicima gdje je ustanovljeno da Tele2 izvodi radove u skladu s Hrvatskim zakonima.

Podršku Ježdovčanima dala je i udruga HUZEZ koja je osnovana prije nekoliko godina upravo zbog ovakvih scenarija. Potpredsjednica udruge Marija Čolak kazala je da se predviđa da u Zagrebu ima oko 1500 teleoperatorskih antena no da su građani na interaktivnoj karti udruge prijavili više od 130 spornih antena koje se nalaze u blizini kuća i koje su postavljene ‘nasilno‘.

- Nama nisu sporne sve antene već one koje se nalaze građanima ispred soba, dnevnih boravaka kao i pravilnici kojima se one mogu postaviti bez suglasnosti susjeda i građevinske dozvole - kazala je Čolak. Dodala je da je cilj udruge izboriti se za pravilnik koji će po uzoru na Europske zemlje zahtjevati proceduru da se za lokaciju traži suglasnost susjeda i da se dogovori udaljenost od kuća.- Za sada imamo samo pozitivan primjer otpora građana zbog postavljanja antene na Wet point shoping centru no tu je odluku o gašenju donio vlasnik nakon bojkota stanovnika, a ne teleoperateri ni državne institucije - kazala je Čolak.     

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 27

US
usridu
09:07 22.10.2015.

Za sve one koji ne znaju, HUZEZ nije protiv tehnologije i antena, već za bolju zakonsku regulativu kojom će se postići manje zračenje i bolji signal. Kako? Teleoperateri će morati uložiti više novca u kvalitetniju infrastrukturu i bolje planiranje iste. Lokalna zajednica će biti uključena u donošenje odluka o lokaciji postojeće i buduće infrastrukture kao što je to praksa u ostatku Europe. U konačnici će zdravlje građana biti zaštićenije nego sada uz veće zadovoljstvo svih korisnika mobitela i ostalih gadgeta.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
12:18 21.10.2015.

A kod nas u podsljemenskoj zoni u nekim dijelovima je bila prava oaza dok nisu dosli oni s milionima kaj su ih pitaj boga kak stekli i digli ograde e sad jel tko zna kome mogu zemlju il kucu od operatera ponudit i kolka je lova za to em bi lijepo zaradil a i uzival bi kaj bi lovasima tlak digal uh samo bi se smijal

ZA
zambezi
10:14 21.10.2015.

Pa i mi u gradu strahujemo za zdravlje svoje djece,pa niti nas tko pitao dal smije stavljat antene niti smo se vjesali po dizalicama. A bas sam neki dan vidio na bolnici Sv. Duh hrpa ogromnih antena. Pa ko brine onda za zdravlje osoblja i pacijenata.