Po 83. put

Pogledajte kako je bilo na Zlatnoj igli, najdugovječnijoj modnoj reviji

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
19.10.2018.
u 13:31
Na manifestaciji je sudjelovalo 42 obrtnika, od čega 16 dizajnera. No svoje su umijeće predstavili i frizeri, kozmetičari, postolari... Poseban izlaz imali su zlatari
Pogledaj originalni članak

Zagrebački obrtnici i dizajneri još jednom su svoje kolekcije, 83. godinu zaredom, predstavili na jednoj od najdugovječnijih modnih manifestacija u ovom dijelu Europe, Zlatoj igli.

Na događaj u HRT-ovom studiju Anton Marti, koji već generacijama promovira hrvatsko obrtništvo i dizajn, odazvali su se mnogi uglavni gosti iz javnog društvenog života, no fokus je bio, kao i svaki puta, na radovima obrtnika i dizajnera. Ove godine kreacije je krasio nakit zagrebačkih zlatara, koji su imali svoj samostalni izlazak. Zlatna igla prvi put je organizirana 1935. godine od strane obrtnika organiziranih u cehove koji su zagrebačkoj publici, po uzoru na kolege iz Pariza, htjeli pokazati što rade. Predstavili su se najpoznatiji zagrebački modni obrtnici, kojima su se pridružili frizeri, postolari te ostali majstori svog zanata. 
- Malo tko se danas može pohvaliti događanjem koje održava svoju tradiciju od 30-ih godina prošlog stoljeća. Ova manifestacija je ujedino i promocija grada Zagreba i zagrebačkog obrtništva. Obrtnici su najvitalniji dio društva: oni su opstali i prije, a vjerujemo da će tako biti i u budućnosti – rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. Dizajnerima pomaže i to što troškove organizacije snosi Udruženje obrtnika grada Zagreba, a njegov predsjednik Antun Trojnar naglasio je da obrtnici i grad jedni bez drugih ne mogu.
- Živimo u skladnom suživotu još od 14. stoljeća, kad su se obrtnici organizirali - rekao je Trojnar. Pokrovitelj Zlatne igle je Grad Zagreb, a modnu reviju je pomno pratila zamjenica gradonačelnika Olivera Majić koja je zaključila da su obrtnici "po mišljenju Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića – jedan od najvažnijih čimbenika brendiranja našega grada".

Na 83. Zlatnoj igli svoje kolekcije predstavila su 42 obrtnika, od čega 16 dizajnera: Mustre modna manufaktura, Stolnik, Modni salon Dora, Obrt za dizajn Kad-tad, modna dizajnerica Iva Karačić, Nit by Ana Žarković, Krojački obrt Jura, sekcija zlatara, Udruženja obrtnika grada Zagreba, DNK Nada Došen; AJD' sign by Antonia Jakšić Dorotić, Gala, Muška moda Šabić, modni dizajner i samostalni umjetnik Igor Galaš, Otvoreni atelijer Milena - modni dizajner Milena Rogulj, Modni krznarski salon Gordan Dvoravić, XD Xenia design.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Mi sami
Mi sami
13:55 19.10.2018.

Tamo ih je puno koji su na Igli

Avatar maxist
maxist
22:32 19.10.2018.

..s obzirom kako izgledaju ti modeli igla je popularnija za pikanje nego šivanje,....negledljivo.......uranio fašnik