Kavana Johann Franck

Pogled na glavni trg uz jeftinu kavu, 40 jela i glazbu

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
05.05.2015., Zagreb - Gradska kavana pod novim imenom - Johann Franck. Mate Jankovic glavni je kuhar u Gradskoj kavani. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
05.05.2015., Zagreb - Gradska kavana pod novim imenom - Johann Franck. Mate Jankovic glavni je kuhar, a Tomo Ricov novi je voditelj Gradske kavane. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
06.05.2015.
u 12:00
Provjerili smo ponudu kavane gdje Tomo Ricov radi program, a Mate Janković smišlja menije
Pogledaj originalni članak

– Želio sam da Zagrepčani opet imaju mjesto na kojem mogu ugodno provoditi vrijeme. Nevjerojatno je da je Gradska kavana na glavnom zagrebačkom trgu, a zapostavljena je već 40 godina. Dakako, izazov je učiniti je ponovno mjestom okupljanja Zagrepčana – govori Tomo Ricov, novi voditelj Gradske kavane. Dugo se, kaže Ricov, nije znalo što je to kavana, odnosno što bi trebala biti Gradska kavana. On pak ima jasnu viziju što želi u tom prostoru. A to obuhvaća i promjenu imena. Naime, Gradska kavana odsad se zove – Johann Franck.

Štih starog Zagreba

– Johann Franck osnivač je tvornice Franck, a to ime nosi štih starog Zagreba i poveznica je s prošlim vremenima – objašnjava Tomo Ricov. Kao svoju prednost ističe to što ne dolazi iz event industrije pa neće upasti u šablonu. A i dizajner interijera Nedjeljko Mikac nije arhitekt, već je kipar.

– Uspjeli smo u interijer, koji je prostran, unijeti toplinu kako bi kavana zadržala tradicionalne goste, one koji su navikli dolaziti u nju, ali i privući mlade, koji zapravo u Gradsku kavanu nisu zalazili. To smo učinili detaljima poput lampi koje potječu iz 40-ih godina, originalnim stolcima s terase nekadašnje Gradske kavane, zidom na kojem su replike ploča s imenima arhitekata koji su oblikovali Zagreb – nabraja Tomo Ricov, koji je odlučio još jednim potezom privući goste – cijenama. A one su u u Johannu Francku najniže, tvrdi, na Trgu bana Jelačića.

– Kava je, recimo, devet kuna, što je najniža cijena na trgu. Publiku očekuje sedmodnevni glazbeni program, no večernji program neće biti klasičan klupski, već lounge. Moći će se plesati, ali i razgovarati – objašnjava Ricov.

Kuhinju kavane preuzeo je poznati hrvatski kuhar Mate Janković, kojemu je na trećoj razini na raspolaganju otvorena kuhinja što je, ističu Janković i Ricov, trend u svijetu. Gosti će moći gledati kako se priprema ono što su naručili.

– Za Zagrepčane pripremam jelovnik od 40 jela. Da, bit će tu tradicionalnih zagrebačkih jela, recimo štrukle. Meni će biti raznolik i prilagođen dobu. Eto, upravo je sada pravo vrijeme za salate – kaže Mate Janković.

Bit će to, otkriva, kuhinja međunarodnog štiha u kojoj će se svaki tjedan priprimiti neko iznenađenje. A reakcije gostiju pomno će se pratiti kako bi ponuda bila što bolja i po volji gostima.

Svježe i korektno

– Cijene će biti vrlo korektne. Juhe će stajati od 25 kuna, a obroci, izbjegao bih riječ "gablec" jer ne želimo da nas gledaju kao mjesto za brzi obrok, od 40 kuna naviše – govori Janković te ističe da će 85 posto vinske liste činiti vina podrijetlom iz domaćih vinograda. A tako će biti i s namirnicama, koje će u sličnom omjeru biti domaće. Usto, opskrbljivat će se ponajviše proizvodima OPG-ova iz okolice Zagreba.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
12:41 06.05.2015.

Gradska kavana bu furt "Gradska" pa zvala se ona i Franck. Ne sviđa mi se ovo zadnje preuređenje, trebalo je pogledati malo po srednjoevropskim gradovima i napraviti tako kao što takve kavane u centru grada imaju Beč, Prag, Pariz .... ali nama nije cilj da imamo već da uništimo sve što smo imali.

Avatar damtiga
damtiga
12:03 06.05.2015.

A "Gradska kavana" ne nosi štih staroga Zagreba? Opet ta pseudotracija na djelu.

Avatar ankabutorac
ankabutorac
19:01 06.05.2015.

Bila je uvijek Gradska kavana i ostat ce Gradska kavana.....