Odluka

Plan za uređenje Medvednice odsad donosi – Vlada

Plan za uređenje Medvednice odsad donosi – Vlada
29.05.2015.
u 09:45
Prijedlogom za izradu urbanističkoga plana uređenja Vršne zone omogućuje se trasa žičare do vrha, tj. do Sljemena
Pogledaj originalni članak

Vlada je jučer na sjednici donijela odluku o izradi urbanističkih planova uređenja "Skijaški kompleks" i "Vršna zona" u Parku prirode Medvednica. To je zapravo posljedica novog zakona o Prostornom planiranju iz 2014. prema kojemu gradska i općinska vijeća – u slučaju Medvednice Gradska skupština – više neće donositi detaljne planove uređenja u prostorima nacionalnih parkova ili u parkovima prirode. Odsad će planove donositi Vlada.

– Ovim prijedlozima omogućujemo produljenje trase žičare do samog vrha, do Sljemena, i eventualno izgradnje žičare prema Bistri na zagorskoj strani Medvednice. Također, ilegalne objekte koje koriste skijaški klubovi zamijenit će puno primjereniji objekt – rekla je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Izrada plana "Skijaški kompleks" preduvjet je da se proširi akumulacijsko jezero za zasnježivanje staza jer u smjernicama stoji da se mora "redefinirati sustav umjetnog zasnježivanja uzevši u obzir prirodna i tehnička ograničenja i mogućnosti vodoopskrbe". Predviđena je i obnova drvene Prekratićeve kuće, između Snježne kraljice i Župnog ureda, jer je u ruševnom stanju i predstavlja opasnost za posjetitelje.

Planom se moraju definirati i namjene postojećih objekata, a u odnosu na novu stanicu žičare, te istraživanje mogućnosti za smještaj GSS-a, javne ustanove Parka prirode Medvednica i sportskih klubova. Ova dva plana obuhvaćaju prostor od 119 hektara.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
18:36 29.05.2015.

E bando, što ste mi učinili od Medvednice?! Od guste šume do kamena i krša!

Avatar Idler 3
Idler 3
00:04 30.05.2015.

Dajte-najte, pa Bilan 365 je obećal završit žičaru do 2014-e ??? Ček, ček ček...sad je 2015-a ?! Pa obečal je i Maksimir dovršit do 2006-e....ups....tog se više nitko ni ne sjeća.