KUPCI TO NE MOGU OTKRITI

Petina uzoraka mljevenog mesa nabavljenih u Zagrebu ne udovoljava zakonskim zahtjevima

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/Ilustracija
meso
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Mljeveno meso
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Svinjsko meso
28.12.2019.
u 07:20
Rezultati pokazuju da ukupno 21 posto uzoraka ne udovoljava zahtjevima propisanìm zakonodavstvom.
Pogledaj originalni članak

Petina uzoraka mljevenog mesa nabavljena u zagrebačkoj maloprodajnoj mreži ne udovoljava zakonskim zahtjevima, pokazalo je istraživanje stručnjaka objavljeno u časopisu Meso.

Biotehnolozi sa Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskog veterinarskog instituta i Ministarstva poljoprivrede analizirali su 42 pretpakirana uzorka mljevenog goveđeg, svinjskog i miješanog mesa s obzirom na omjere kolagena i mesnih bjelančevina ili udjela masti u mljevenom mesu, odnosno imaju li ti proizvodi vjerodostojne nazive vrste mljevenog mesa.

Rezultati pokazuju da ukupno 21 posto uzoraka ne udovoljava zahtjevima propisanìm zakonodavstvom.

Kod dijela uzoraka zabilježen je povišen omjer kolagena i mesnih bjelančevina, dok su omjeri masti bili u okviru propisa.

Kupcima je nemoguće otkriti tu vrstu prijevare jer proizvodnja mljevenog mesa uklanja morfološke strukture mesa, kaže se.

Na etiketi mljevenog mesa moraju biti označeni navodi „postotak masti manji od…“ i „omjer kolagena/mesnih bjelančevina manji od…“ kao i podatak o vrsti životinje od koje meso potječe.

Mljeveno meso slabije kvalitete sadrži veću količinu kolegena (vezivnog tkiva) te masti, napominje se.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

PA
Prosvijećeni apsolutist 2
08:33 28.12.2019.

Zato treba u mesnicu, pokazati prstom i reci 'samelji mi to i to', obavezno, dodati rijec 'molim' jer je to carobna rijec

DH
dalibor.hren
16:08 28.12.2019.

I, kaj se čudite? To se zna već godinama...

MA
maklin
08:56 28.12.2019.

Ono kad kažu "mora", pa kontrolirajte i kaznite. Samo od pričanja ne bude ništa bilo.