DIPLOMA

Pet razloga zbog kojih Bandiću daju doktorat

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pet razloga zbog kojih Bandiću daju doktorat
20.03.2019.
u 09:20
Senat Sveučilišta pokrenuo je postupak dodjele počasne titule gradonačelniku, a predložila ga je za to Muzička akademija jer je “u zadnjih 19 godina sudjelovao u velikim projektima”.
Pogledaj originalni članak

I Goebbels bi vam pozavidio na tome kako želite minimizirati moju nagradu – prije niti pola godine zdušno je gradonačelnik Milan Bandić branio “orden prijateljstva”, koji mu je uručio ruski predsjednik Vladimir Putin, a odmah i vježbao što će reći kad Sveučilište u Zagrebu konačno objavi da ga se predlaže za počasnog doktora.

Da će se to dogoditi, znalo se još krajem prošle godine, ali od jučer je službeno – Senat sveučilišta većinom je glasova pokrenuo postupak dodjele titule doctor honoris causa Milanu Bandiću.

Stipendije i projekti

U sukusu, pet je glavnih, a onda ima još nekoliko manjih razloga zašto je važno da gradonačelnik bude doktor, pojasnili su s Muzičke akademije, koja ga je za titulu i predložila.

U dokumentu koji potpisuje dekan akademije Dalibor Cikojević obrazloženo je kako je gradonačelnik u zadnjih 19 godina sudjelovao u velikim projektima. To sudjelovanje, konkretno, objašnjeno je nadalje, znači da se Bandić angažirao na način da je “nadzirao osiguravanje sredstava i realizaciju samih investicija, pri tome uvijek konzultirajući upravu Sveučilišta i njegovih sastavnica o optimalnim rješenjima”.

Projekti u kojima je njegov angažman posebno prepoznala Muzička akademija jesu kupnja bivše zgrade Ferimporta koja je akademiji i Sveučilištu 2003. predana na korištenje na sto godina, obnova Francuskog paviljona, sufinanciranje gradnje 450 ležaja za studente, stipendije koje Grad svake godine daje, a i pokroviteljstva nad raznim događanjima Sveučilišta poput godišnje smotre. A sudjeluje gradonačelnik i u kupnji opreme za fakultete pa su na Muzičkoj akademiji istaknuli sustave za navodnjavanje na Agronomskom i građevinske radove na Veterinarskom također kao razloge za dobivanje počasne titule.

O tome hoće li se zaista Milan Bandić, koji je inače diplomirao Općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu na Fakultetu političkih znanosti, postati doktor odlučit će se u sljedeća dva mjeseca jer bi mu se titula trebala dodijeliti na Dan grada 31. svibnja.

O samoj će tituli odlučivati Senat, i to na temelju izvješća posebnog povjerenstva, čije je članove Sveučilištu također predložila Muzička akademija, a oni su prorektori Sveučilišta Tonći Lazibat i Miloš Judaš, Enes Midžić s Akademije dramske umjetnosti, Damir Knjaz s Kineziološkog i Lidija Kos Stanišić s Fakulteta političkih znanosti.

Tesla, Ružička, Nazor

A s obzirom na praksu da se počasni doktorat uglavnom ne dobiva sa sveučilišta koje je dobitniku “alma mater”, ono zagrebačko, koje je 2017. godine ispalo s liste 500 najboljih na svijetu, pojasnilo je kako se te počasne titule dodjeljuju “uglednim osobama koje su svojim radom pridonijele napretku Sveučilišta, hrvatskoj znanosti i kulturi”.

Bandićev je doktorat jučer branio i bivši predsjednik Ivo Josipović, koji je pohvalio gradonačelnika da je upravo on riješio sto godina star problem Muzičke akademije osiguravši joj prostor za boravak. I sam Josipović vlasnik je počasnog doktorata, ali onog Ruskog državnog sveučilišta Immanuel Kant u Kalinjingradu, dok je, primjerice, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čak trostruka počasna doktorica.

Što se Sveučilišta u Zagrebu tiče, ono je počasnu titulu dodijelilo, između ostalih, Nikoli Tesli, Lavoslavu Ružički, Vladimiru Nazoru, Margaret Thatcher.

Luka Modrić primio Večernjakovu nagradu za Nogometaša godine

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

AN
ante00
10:53 20.03.2019.

Najgore sveučilište u Europi daje doktorat USKOK-ovom okrivljeniku. Po P.S.-u.

TR
tramontana
10:22 20.03.2019.

Biće vako, jesan li ti reka rodijače da ću te napraviti doktorom, E jesi čovik, a nisam ni ja za ništa posta doktor, moramo proslavit. I ja sam zato, samo da nas ne vide krkani. Najbolje u Ercegovinu. Ercegovina je dala velike glave, pa i mene doktora gradonačelnika grada svih Hrvata. Ku ćeš više. Moramo zvati i onoga iz Međugorja, a profesore. Nego šta doktore. Bez rođe ništa. Ala ćemo se nakrkati janjetine, još vako o Uskrsu, najbolja janjetina. Zvat ćemo i kojega vratra. Vratar Jozo ima dobro vino, dobro profesore. Nako usput, može blagosloviti i diplomu.

PR
prigorka
11:46 20.03.2019.

sigurno dobro pjeva, dok ga Muzicka akademija predlozila