U utrci za 860 tisuća kuna

Pet najboljih startupova za svoje projekte dobit će po 160.000 kuna

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Startup Factory timovi koji će se natjecati na startup konferenciji Zagreb Connect
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Startup Factory timovi koji će se natjecati na startup konferenciji Zagreb Connect
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Startup Factory timovi koji će se natjecati na startup konferenciji Zagreb Connect
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Startup Factory timovi koji će se natjecati na startup konferenciji Zagreb Connect
04.12.2018.
u 08:33
Dron koji šalje videosignal do 100 kilometara udaljenosti, pomoć pri liječenju disleksije, personalizirani zdravi snackovi... samo su neki od inovativnih startup projekata
Pogledaj originalni članak

Dok gledate omiljenu televizijsku emisiju ili seriju u večernjim satima, osjetite potrebu za slatkim. Ili nekim masnim čipsom. Mnogi u tom trenutku pokleknu i “smažu” ono što čuvaju u zalihama, pa su dva brata – Edo i Luka Mujić odlučili tome doskočiti. Okupili su ekipu nutricionista i prehrambenih tehnologa te u samo nekoliko mjeseci osmislili “B!teMe Bar”, snack pločicu na bazi smokve i orašastih plodova, u koju nisu stavljali nikakvih dodatnih šećera, pa je tako idealan večernji zalogajčić (iako utažiti glad može i preko dana). Kreirali su četiri okusa, imaju čak i slanu varijantu, a jedan su od 17 timova koji će se sutra natjecati na 5. Zagreb Connectu, međunarodnoj startup konferenciji, koja je ove godine ujedinjena s predakceleracijskim programom Startup Factory.

Stižu i novi laboratoriji

Dva su to najznačajnija projekta Grada Zagreba za razvoj startup poduzetništva, a finale Startup Factoryja održat će se upravo na sutrašnjoj konferenciji. Timovi su odabrani na Bootcampu 22. rujna i imali su osam tjedana da “izbruse” svoje projekte s kojima će se natjecati za novčani fond od 860.000 kuna. Pet najboljih startupova osvojit će svaki po 160.000 kuna, a dodatnih 60.000 dobit će najbolji “pitch” Zagreb Connecta.

– Zagreb Connect spaja izvrsne govornike, investitore i ostale željne novih znanja i ideja vezanih za razvoj startup poduzetništva. Kroz ovu konferenciju nastojimo mladima s izvrsnim idejama pokloniti pažnju te ih i financijskom podrškom potaknuti na daljnje istraživanje – kaže Mirka Jozić, pročelnica gradskog Ureda za gospodarstvo, pod se čijom “kapom” organizira konferencija, dok Frane Šesnić, direktor ZICER-a, dodaje da postoji mogućnost da timovi već na konferenciji ugovore buduće poslove. Grad Zagreb, naime, u paviljonu 12 Zagrebačkog velesajma u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER), nekoć poznatom kao Tehnološki park Zagreb, startupovima daje infrastrukturnu podršku gdje mogu razvijati svoje proizvode, a u tijeku je nabava opreme za šest novih laboratorija koji će biti smješteni u prostorijama ZICER-a, a koji su financirani sredstvima Europske unije.

– Trenutačno smo u pripremi dokumentacije za kompletnu energetsku obnovu Paviljona 12 i uređenje dodatnih 8500 kvadrata novog prostora za naše inovativne poduzetnike. Bit će to ogledni primjer “pametne zgrade” u Zagrebu – kaže Mirka Jozić. Na Zagrebačkom velesajmu, no ovaj puta u kongresnom centru, počet će i Zagreb Connest, i to u 9.30 sati, a završava u popodnevnim satima dodjelom nagrada.

Osmislili i poseban font

Timovi će morati uvjeriti žiri da je njihov proizvod bolji od onog drugoga, a natjecat će se tako i tim Stratowavea, koji su osmislili dron koji šalje video signal do 100 kilometara udaljenosti.

– Takvi sustavi već postoje, no koristi ih samo vojska, a da bi ga konstruirali koristili smo ono što se može kupiti u dućanu s IT opremom – govore Ivan Nikolić i Vilko Klein, inicijatori ove ideje. Predstavit će se čak devet mobilnih aplikacija, među kojima su i OmoLab, koji pomaže disleksičarima da lakše čitaju.

– Tipograf Marko Hrastovec osmislio je poseban font, lišen suvišnih ukrasa, a osobe koje boluju od disleksije mogu si i prilagoditi prored, razmak... – ističe Petar Reić, voditelj projekta. Puno je i aplikacija koje spajaju ljude, poput Eventrifyja, nešto poput Tindera za poslovne ljude.

– Prijavom na platformu pri dolasku na konferenciju ili kongres, aplikacija spaja korisnika s osobom sličnih poslovnih interesa i tako olakšava umrežavanje i upoznavanje potencijalnih poslovnih partnera ili kolega – kaže Dejan Lugonja iz Eventrifyja. “Deal App”, pak, spaja one koje trebaju, primjerice, nekoga da im obavi određene kućanske poslove s onim tko to može učiniti, “PinUp Doctor” spojit će pacijenta s najboljim doktorom, a “4Real” spaja rekreativne sportaše kad im, primjerice, usfali 11. igrač za nogomet u kvartu. Predstavit će se i “Peekator”, aplikacija namijenjena tajnim kupcima, putem koje poslodavcima javljaju ocjene, pohvale i kritike, tu je i ekipa “Zihera”, koja je razvila alarmni sustav koji detektira pokrete u blizini predmeta koji osoba želi sačuvati i upozorenje šalje vlasniku na mobitel. “Luxheal” stvara personalizirani rehabilitacijski program, “Wingo” je pametan stol za terasu s ugrađenim grijačima, “Transfer Hero” nudi prijevoz do zračne luke po jeftinijim cijenama i za svaku vožnju posade stablo, “Tracy” prati “put” hrane od zemlje do košarice za kupovinu, tu je i “Zebra Cross”, stup koji osvjetljava pješake dok prelaze cestu, “Emple” je javni punjač mobitela koji spreman stoji na stolu u kafiću, a tu je i “Silver Monitor”, narukvica koja mjeri tlak i srčani ritam. 

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.