Mladi genijalci

Osnovnoškolci osmislili robota za izvlačenje iz ruševina

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Osnovnoškolci osmislili robota za izvlačenje iz ruševina
12.06.2012.
u 14:11
Učenici robotiku imaju kao dodatni predmet, a tamo primjenjuju sve što nauče na nastavi. Spremaju se i na svjetsku smotru u Meksiko
Pogledaj originalni članak

Dominik Hržan, Luka Crnjak i Filip Kuzminski, osnovnoškolci su koji će za nekoliko dana braniti hrvatske boje na svjetskom natjecanju u robotici u dalekom Meksiku.

Među najboljima

Uz japanske, korejske te učenike osnovnih škola iz još četrdesetak zemalja u kojima se robotika uči desetljećima, učenici iz Osnovne škole Mate Lovraka iz Dubrave i Prve osnovne škole iz Varaždina pokazat će što su sve kadri napraviti primjenjujući znanje iz matematike, informatike i fizike.

Iako su učenici sedmog i šestog razreda, napravili su robota i programirali ga da spašava ondje gdje čovjek to ne može.

– Njih su trojica naši najbolji mladi robotičari, a izabrali smo ih jer su na nedavnom natjecanju u Austriji pobijedili sve učenike iz najbogatijih europskih zemalja – kazao je Ivica Kolarić, izbornik školske reprezentacije. Objasnio je da će učenicima u Meksiku biti zadatak napraviti robota koji će moći obaviti sve zadatke koje pred njih stavi ocjenjivački sud, i to na temu spašavanja.

– Volim sastavljati robote, ali jednako tako volim i programirati na računalu što robot mora raditi. Nadam se da ću jednoga dana osmisliti i pravog robota koji će zaista i pomagati u spašavanju tijekom potresa i sličnih katastrofa – kazao je najmlađi natjecatelj Filip iz Varaždina.

Najteže sa žicama

Objasnio je da ga robotika dugo zanima jer su mu i otac i majka informatičari. Dominik i Luka učenici su sedmog razreda iz Dubrave, a s robotikom upoznali su ih stariji učenici.

– Najteže je spajati žice jer je potrebno puno strpljenja. Nije ni programiranje lagano, ali to nam je draže – kazali su najavivši dobre rezultate iz Meksika, možda čak i prvo mjesto.

Već imaju više osvojenih natjecanja i medalja, iako je robotika u zagrebačke škole, kao izborni predmet, ušla nedavno. Tako su prošle godine nastupili na prvom međunarodnom natjecanju u Istanbulu i odmah osvojili drugo mjesto.

– Cilj je tog premeta robotike u školama učiti učenike da primjenjuju ono što su naučili iz knjiga i na nastavi. Tako ono što nauče iz matematike, fizike i informatike mogu odmah vidjeti kako funkcionira u stvarnosti – kazala je Jelka Hrnić, profesorica informatike iz Osnovne škole Mate Lovrak, jedna od rijetkih koja djecu podučava i robotici.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.