RADIT ĆE 5-6 GODINA

Osnovan Sektor za sanaciju šteta od potresa, Zagrepčanima će se pomoći kroz građevinske kredite

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Osnovan Sektor za sanaciju šteta od potresa, Zagrepčanima će se pomoći kroz građevinske kredite
30.03.2020.
u 17:10
U zagrebačkom potresu stradalo između 20 i 25 tisuća stambenih jedinica, poslovnih prostora, obiteljskih kuća i objekata javne namjene.
Pogledaj originalni članak

 S radom počinje Sektor za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih djelatnosti i stambenih objekata, a bit će središnje mjesto za vođenje obnove i sanaciju šteta od potresa. U taj sektor slijevat će se sve informacije, kvantificirati oštećenja, određivati stupanj oštećenja te način sanacije, a radit će sljedećih pet do šest godina. 

Rekao je to na današnjoj konferenciji gradonačelnik Milan Bandić, a na njoj je bila i zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je dodalala kako je u zagrebačkom potresu stradalo između 20 i 25 tisuća stambenih jedinica, poslovnih prostora, obiteljskih kuća i objekata javne namjene, dok su u proteklih osam dana zagrebačke javne i dobrovoljne vatrogasne postaje imale 1690 hitnih intervencija.

- U Studenskom domu Cvjetnom naselju smještena su 433 korisnika, koji, osim toplog obroka i krova nad glavom, imaju i liječničku pomoć, pomoć socijalne službe i psihosocijalnu pomoć - kazala je Pavičić Vukičević. 

Bandić je najavio i da će se u suradnji s Vladom donijeti novi zakonski okvir koji će omogućiti bržu i učinkovitiju sanaciju oštećenih zgrada,a ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba Ivica Rovis objasnio je da će se novim zakonom o sanaciji potresa u Zagrebu uvesti novi mehanizmi i instrumenti koji će omogućiti da se oštećeni objekti što prije saniraju i vrate u upotrebu.

- Zakonom će se definirati i izvori financiranja, s jedne strane to će biti država, s druge strane Grad Zagreb, te sami građani i europski fondovi - rekao je Rovis, istaknuvši je kako će Gradu Zagrebu prioritet biti obnova gradskih objekata koja će se financirati iz gradske blagajne. Kad je riječ o privatnim objektima, dodao je, građanima će se pomoći ili kroz građevinske kredite ili građevinski fond ili zamjenskim nekretninama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

BL
Blomberg
21:28 30.03.2020.

Krajnje vrijeme je da dodje mladi strucnjak, i da preuzme obnovu Zagreba, rodjo dovidjenja, treba prvo pomoci starijima i siromasnima , a ne podobnima i to ODMAH.

Avatar Niškorist
Niškorist
18:12 30.03.2020.

Sve za Kumove i Rođake !

Avatar drug Joža
drug Joža
20:49 01.04.2020.

Potrebniji je sektor za zaštitu štete od kumova.