životni kontinuitet

Ona 'ravna' najdulje u Zagrebu, a još 1991. se pitala: Kako ću ja to?

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Mirjana Knežević
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Mirjana Knežević
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Mirjana Knežević
25.03.2014.
u 19:00
Mirjana Knežević ravnateljica je Osnovne škole Stenjevec, u kojoj je i sama bila učenica, a prije sadašnje dužnosti radila je u školi kao profesorica hrvatskog jezika
Pogledaj originalni članak

Uz Osnovnu školu Stenjevec vezana je cijeli život. Tamo je upoznala prve prijatelje, doživjela prve ljubavi, zaradila prve petice, školarce učila hrvatski jezik.

Posljednje 23 godine Mirjana Knežević vodi 750 đaka stenjevečke škole te tamošnje nastavnike. Iako su ravnatelje, kako objašnjava Knežević, koji su na to mjesto odabrani 1991. godine, prozvali HDZ-ovim ravnateljima, ona se na čelu škole održala bez obzira na trenutačnu vlast. Kako kaže, najvažnije je voljeti svoj posao, biti dobar u njemu, a kolege trud prepoznaju.

Željela nešto promijeniti

– Predavati u OŠ Stenjevec došla sam 1988. godine, a za ravnateljicu kandidirala sam se tri godine poslije. Željela sam da se neke stvari u školi promijene, odnosno da ponovno budu onakve kakvima sam ih pamtila u djetinjstvu – objasnila je Mirjana Knežević koja se iz školskih dana najradije sjeća školskih priredbi, plesnjaka te jezeraca s ribicama, koja su se nalazila ispred škole.

Jedno od njih je i obnovila, rekla je, kako bi djeca i danas u njemu mogla uživati.

Svakodnevni rad s djecom čista je kreativnost. Djeca su iskrena, neiskvarena i zanimljiva, od njih bi odrasli trebali učiti

A u dvorište škole donijela je i sadnice od kuće, kao što je i vlastito cvijeće posadila u školske hodnike. Djeca kažu da nije stroga i uvijek joj se mogu obratiti, a najmlađima je najdraže kad im se obrati sa “zlato moje”.

Kreativnost je bitna

– Sve što se radi u školi, radimo zajedno, odnosno, to je uspjeh svih nas – kazala je ravnateljica za čijeg se mandata izgradilo dizalo kako bi u školu lakše mogla i djeca s poteškoćama. Stari su prozori zamijenjeni novima od PVC-a, dvaput su već obnovljeni parketi, a učionice se redovito boje. Također, svaka od njih opremljena je računalima te projektorima.

– Donji kat je malo slabiji s opremom jer taj dio škole nema alarm, a otprilike dvaput godišnje provale nam u školu – rekla je M. Knežević koja se, objašnjava, na rad s djecom odlučila jer je svaki dan s njima dan kreativnosti. Iskreni su i vedri, a kažu sve što misle, govori ravnateljica, te priznaje kako bi i odrasli trebali funkcionirati baš na taj način. Kako kaže Knežević, u poslu odgojitelja, pedagoga i čovjeka koji drugome prenosi znanje, najvažnije je usavršavanje, ali i neustrašivost.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Maxich
Maxich
19:17 17.06.2017.

Ne, ne može ju ništa uplašiti jer nema obraza. Pitajte kolege što misle o njoj umjesto da pišete riječi samohvale po novinama. Nadam se da je u penziji.