Zagreb i Zagorje

Odmor kakav možete samo poželjeti: Istražite Zagreb i njegovu zelenu okolicu

Foto: Turistička zajednica grada Zagreba, Julien Duval
Zagreb i Zagorje
Foto: Turistička zajednica grada Zagreba, Julien Duval
Zagreb i Zagorje
Foto: Jasenka Haleuš, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije
Zagreb i Zagorje
23.08.2021.
u 16:57
Ljepota i atmosfera doista posebnoga grada uz istraživanje romantičnog Zagorja u pružaju velik izbor doživljaja za poželjeti
Pogledaj originalni članak

Dok mnogi građani redovito planiraju godišnje odmore na Jadranu, ovaj tekst će vas podsjetiti zašto biste svoje slobodno vrijeme mogli iskoristiti u Zagrebu – gradu koji nikad ne spava i nudi brojne turističke, povijesne ali i prirodne atrakcije. Da je to grad vrijedan vašeg vremena dokazuju i činjenice. Naime, posljednjih godina turizam u Zagrebu je doslovce eksplodirao, a posebice za one koji vole prirodu. Nikada nije bilo bolje vrijeme da Zagreb bude vaš izbor.

Osim dobro poznate Zagrebačke arhitekture, jeste li znali da je to jedan od najzelenijih gradova u Europi? Njegova zelena oaza uključuje brojne parkove, botaničke vrtove i središnje zelene trgove koji skupa čine Lenuzzijevu potkovu. Ako ste ipak ljubitelj povijesti, Gornji grad odvest će vas u prošlost i očarati svojom ponudom muzeja. Zagreb ima više muzeja po glavi stanovnika no i jedan drugi grad.

Zagreb za svako godišnje doba

Osim ljetnih aktivnosti i laganih šetnji kroz grad koji priča priču, nemojte zaboraviti i mnogobrojne zimske radosti. Zagreb je jedini glavni grad u Europskoj Uniji u kojem možete skijati, a njegova Snježna kraljica odveć je poznata manifestacija koja privlači mnogobrojne posjetitelje. Ako niste za skije, ljepote metropole možete istražiti i planinarenjem, ali i biciklom. Za to je zadužena planina Sljeme s nevjerojatnim ljepotama, čistim zrakom i pogledom.

Foto: Turistička zajednica grada Zagreba, Julien Duval
Zagreb i Zagorje

Zelena okolica grada

Što je grad bez zelene okolice? Na manje od sat vremena od glavnog grada nalazi se Zagorje koje će vas oduševiti mnoštvom dvoraca, toplica, vina i zelenih brežuljaka. Nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Osim klasičnih izletničkih tura i posjete dvorcima, Zagorje se pobrinulo i za kulturne manifestacije. Tako primjerice, ne propustite Tabor Film Festival koji se svakog ljeta održava unutar slikovitih zidina dvorca. Tu je još i Muzej krapinskih neandertalaca koji će vam ispričati nezaboravnu priču o našoj prošlosti, prigodnu za cijelu obitelj. Po dozu povijesti možete ootići i u Kumrovec. Vrhunsko etno selo koje pokazuje seoski život u regiji kroz razna stoljeća s autentičnim kućama i opremom. To je projekt kojeg je pokrenuo najpoznatiji stanovnik Kumrovca, Josip Broz Tito čija se prisutnost i danas osjeća.

Foto: Jasenka Haleuš, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije
Zagreb i Zagorje

Iskusite život Rimljana

Tražite li predah od povijesnih tura, svratite u nezaobilazne vinograde kojih ima posvuda i saznajte sve o uzgoju poznate vinove loze. Zagreb je blagoslovljen vlastitom vinskom cestom u samom gradu, kao i izvanrednom regijom pjenušaca Plešivica, ali i Zagorje ima što ponuditi. Možete iskusiti život Rimljana u toplicama kojima je Zagorje bogato. Nijedna druga regija u Hrvatskoj nema tako visoku koncentraciju ni kvalitetu toplica. Iako postoji brojna ponuda, među najpoznatijima su Tuheljske toplice.

Ukratko, vrijeme provedeno u Zagrebu prilika je da se opet povežete s prirodom, prisjetite se bogate povijesne priče kojom grad odiše, nahranite oči savršenom arhitekturom, te sve začinite uz kapljicu domaćeg vina.

Ideje za izlet,  zanimljivosti i atrakcije Zagreba i Zagorja, kao i tradicionalne recepte pronađite na web stranicama Around Zagreb – www.aroundzagreb.hr

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Pogledajte na vecernji.hr