Gradonačelnik široke ruke

Od iduće godine priključak vode ne plaća nitko

Foto: Robert Anic/PIXSELL
Od iduće godine priključak vode ne plaća nitko
29.07.2016.
u 11:09
U Gradu vjeruju da je ovo jedini način da se gubici VIO-a, stvoreni zbog ilegalnih priključaka, potpuno iskorijene
Pogledaj originalni članak

Samo do kraja ove godine iz gradskog ćemo proračuna izdvojiti 11,8 milijuna kuna kako bi se ilegalcima, ali i onima koji tek grade svoje objekte financirali priključci za vodu.

– Voda je temeljno životno pitanje. Ova odluka možda nije najbolja, ali za sada nemamo bolje rješenje. Ovime podvlačimo crtu – priznao je jučer gradonačelnik Milan Bandić.

Odlukom o financiranju priključka iz gradske blagajne tako u povijest odlazi trošak koji je velika većina građana do sada uredno plaćala – naime od 2. kolovoza, kada odluka i službeno stupa na snagu, pa sve do 31. prosinca rok je ilegalcima da predaju zahtjev za “besplatno” priključenje.

Priključci više nisu trošak

S prvim danom nove godine “besplatni” priključci neće postati povijest, kako su to tvrdili HDZ-ovi gradski zastupnici, poručivši da su svojim amandmanom regulirali odluku kako ona ne bi bila populistička, već će od Nove godine svi oni koji tek grade svoje objekte također moći poslati zahtjeve za priključak koji se odsad plaća novcem iz proračuna – bez ikakvog socijalnog kriterija, neovisno o tome grade li trokatnicu, neboder ili jednokatnicu.

Za takve ćemo građane u proračunu za sljedeću godinu osigurati 15 milijuna kuna dostatnih za plaćanje 2500 priključaka, a isti iznos osigurat ćemo i u 2018. godini. Odluka obuhvaća i one koji žive na područjima gdje trenutno Vodoopskrba i odvodnja širi vodovodnu mrežu– novim radovima koji se trenutno izvode, bez plaćanja u sustav će biti upisano novih 1940 priključaka.

U Gradu i Holdingu tvrde – jedini je to bio način da u sustav naplate uvedu sve Zagrepčane i prestanu zbog ilegalaca gomilati gubitke. Kažu, do sada su slali upozorenja, pa inspekciju, no voda se takvima nije mogla isključiti bez sudskog naloga koji bi, kazali su, čekali i četiri do pet godina, a problem i gubici postojali su samo veći.

A oni koji su svoje obveze uredno platili, ne samo priključak nego i sve nužne radove za uvođenje vode, pa nastavili podmirivati račune za vodu? Čini se – nikom ništa, jer građani koji su uredno podmirili svoja dugovanja neće dobiti povrat novca jer, kaže gradonačelnik, cilj je ovakve odluke konačno uvođenje reda.

– Vrtjeli smo se u krug. Igra mačke i miša. Razmišljali smo što i kako i ovo je najmanje štetna odluka – poručio je građanima Bandić.

Ipak, obećava da ga ova odluka neće inspirirati da nastavi ilegalcima i svima drugima iz gradskog proračuna financirati sve ostale priključke.

– Ne. Ne odnosi se i neće se odnositi ne sve ostale priključke – obećao je Bandić.

I dopunsko besplatno

Tvrdi tako, no paralelno za kolovoz priprema još jedno “iznenađenje” koje će biti financirano iz proračuna grada u kojem se plaća najveći prirez u državi – sazvat će sjednicu Skupštine, iako se ona do izbora nije trebala održati, pa od skupštinara zatražiti podršku da se socijalno ugroženim građanima, prvenstveno umirovljenicima s 1500 kuna primanja i onima koji zarađuju minimalac, plaća dopunsko zdravstveno osiguranje.•

>> Svi koji nemaju priključak za vodu ili su ilegalno priključeni - dobit će ga besplatno

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

IC
Icek53
12:05 29.07.2016.

Afrika u Hrvatskoj je sve blize.Zasto bi pred zakonom bili isti po dosta stvari.Npr voda,knjige,prevoz i drugo trebalo bi sufincirati ili placati svi.

LA
like_a_boss
16:57 29.07.2016.

Pouka: što god se može ukrast, ukradite. Ljudi ne plaćajte režije, ne držite se zakona.. Jer Milan pred izbore dijeli šakom i kapom..

WU
wuggibiba
18:04 29.07.2016.

Obecanja pred izbore, a poslije dupla cijena za sve. Bandiceva posla.