Tehnički muzej

Od danas se može ući u podmornicu 'Mališan' iz 1943.

Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
Od danas se može ući u podmornicu 'Mališan' iz 1943.
25.04.2011.
u 19:09
Ulazak u džepnu podmornicu zahtijeva angažman četiriju osoba iz Muzeja, zbog čega je ona izložena svega par dana
Pogledaj originalni članak

Jednom godišnje na tek nekoliko dana svoje usko okno za posjetitelje otvori 'Mališan', koji je već 50 godina smješten u Tehničkom muzeju u Zagrebu. Taj simpatični nadimak nosi podmornica CB-20, takozvana džepna podmornica, čiju će unutrašnjost posjetitelji muzeja moći razgledati od danas do 30. travnja.

Podmornica je u muzeju izložena tijekom cijele godine, ali zbog sigurnosti posjetitelja ulazak u podmornicu zahtijeva angažman čak četiriju osoba iz muzeja, pa si muzej to ne može priuštiti duže od nekoliko dana. Ove su godine odlučili da to bude u vrijeme proljetnih praznika. Prošle je godine završila trogodišnja restauracija Mališana - podmornice kakvih je ukupno napravljeno 26, a ova datira iz 1943. godine.

– Ovo je sada jedina podmornica ove vrste koja je potpuno restaurirana, tako da je u njoj baš sve autentično – objašnjava Miljenko Paunović iz Odnosa s javnošću Tehničkog muzeja.

Ulazak u podmornicu poseban je doživljaj već od početka, kada se spuštate kroz uski otvor, zbog čega u podmornicu ne mogu oni teži od 120 kilograma, niti oni čiji je struk širi od 130 cm.

Za boravka u podmornici mora se čučati, a ulaznica stoji 15 kuna.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MI
Milkica
12:12 26.04.2011.

Za one šireg struka mogao bi netko objaviti i fotke unutrašnjosti friško restarurirane podmornice.