Pokrenuli postupak

Očuvanje Rudarske greblice: "Tenki kolač" bit će EU poslastica

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Očuvanje Rudarske greblice: "Tenki kolač" bit će EU poslastica
09.09.2016.
u 09:00
Pogledaj originalni članak

Stanovnici Ruda pokraj Samobora, lokalni OPG-ovi, osnovna škola, seljačka domaćinstva, TZ Samobora, ali i malena pekarnica iz toga kraja – svi okupljeni u prije nekoliko mjeseci osnovanu udrugu Rudarska greblica, opako su krenuli u proces zaštite ovog slanog kolača.

Pripremat će se u Rudama

I to na europskoj razini. Cilj im je dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP) da bi se rudarska greblica mogla proizvoditi samo na području Ruda, a naziv kolača, odnosno receptura kao i način pripreme bit će također zaštićeni. Ovaj su tjedan u Ministarstvu poljoprivrede potpisali ugovor o sufinanciranju cijelog postupka, koji bi, prema najavama, trebao trajati od tri do pet godina.

– Odobrena sredstva pokrivaju više od 70 posto troškova izrade specifikacije za podnošenje zahtjeva za zaštitu naziva rudarske greblice – kaže Andrejas Nikl, predsjednik udruge, ujedno i vlasnik pekarskog obrta koji u Rudama djeluje od 1978. godine. Čeka ih detaljno povijesno istraživanje i prikupljanje dokaza koji će potkrijepiti činjenicu da se rudarska greblica u tom kraju priprema još od 15. stoljeća.

– Rok za dostavu svih specifikacija je dvije godine, iako bismo mogli biti gotovi i prije – kaže Jelena Nikl, Andrejasova supruga i jedna od članica udruge.

Uključit će i stanovnike

Željeli su, kažu, osigurati da umješnost izrade greblice ne ode u zaborav.

– U Rudama je zovu “tenki kolač” jer je za njezin izgled bitno tanko tijesto. Bude raznih pokušaja, recept je i javan, ali često greblica završi kao pita od sira, a to nije to – kažu supružnici dodajući da upravo ta umješnost izrade daje receptu dodatnu izvornost.

– Upravo se zato recept za greblicu učio i prenosio s generacije na generaciju. Obično su ga pripremale supruge za svoje muževe koji su radili u rudniku pa su kao dodatan izvor energije u greblicu sa sirom umiješale i orahe – kažu. U svoje istraživanje uključit će i lokalnu zajednicu pa, ako imate koji stari recept – javite im se.

HASSANOVI RATOVI

'Kada je počeo taj rat, bio sam desetogodišnje dijete s puškom u ruci. Ranjen sam više puta, izgubio sam brata, prijatelje'

Večernjakovci Hassan Haidar Diab i Robert Bubalo snimili su dugometražni dokumentarac ‘Hassanovi ratovi’ o životnoj sudbini koja ostavlja bez daha. Iz filma čija je premijera 4. lipnja u Velikoj Gorici može se iščitati da je Hassan, kao obrambeni mehanizam, gotovo izbrisao svu svoju prošlost, koju sada pred kamerama, uz pomoć svoje obitelji, pokušava sklopiti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.