Zajedno smo jači

Oboljeli od Parkinsona u Maksimiru

Foto: Rajko Polić
Foto: Rajko Polić
Foto: Rajko Polić
Foto: Rajko Polić
Foto: Rajko Polić
30.09.2017.
u 21:44
Liječenje se sastoji od kombinacija lijekova, vježbanja, pravilne prehrane do u kirurške ugradnje dubinskih elektrostimulatora
Pogledaj originalni članak

Sve je više bolesti čije su ključne riječi "kronična" i "progredirajuća", ali sve je više i znanja u borbi protiv njih. Jedna od takvih bolesti je i Parkinsonova, i ona je bila glavni ralog okupljanju bolesnika, njihovih obitelji i liječnika u organizaciji Udruge Parkinson i mi u Maksimiru.

Bolest je teška jer je nepredvidiva u nekom od brojnih oblika, a i zbog toga što se uzrok mora kontrolirati llijekovima uzimanjem na kronometar. Liječenje se sastoji od kombinacija lijekova, vježbanja, pravilne prehrane do u kirurške ugradnje dubinskih elektrostimulatora pa je naočan bio i neurokirurg prof. dr. Darko Chudy te agilna doc. dr. Vladimira Vuletić predsjednica udruge, rutinirana u preoperativnim procjenama.

Skup je bio i dirljiv, od najmlađe bolesnice Ivanke Lakota koja i supruga ima u kolicima, do već znatno degeneriranih pojedinaca, a
bilo je tu i volontera te brojnih članova obitelji u pratnji.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.