Očajnički potez

Nude 100.000 m² Zagrepčanke, Velesajam može i u dijelovima

Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
Nude 100.000 m² Zagrepčanke, Velesajam može i u dijelovima
20.10.2011.
u 12:42
Predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović pogazio je ponos i zatražio pomoć gradonačelnika Bandića.
Pogledaj originalni članak

Pritisnuta golemim financijskim problemima, uprava Zagrebačkog holdinga, tvrtke koja je lanjsku godinu završila s gubitkom od 476 milijuna kuna, da ne bi završila u bankrotu odlučila se za očajnički potez – pokrenula je akciju totalne rasprodaje svoje imovine.

Gdje su investitori?

Stoga je predsjednik uprave Holdinga Ivo Čović pismeno zatražio sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem. Na sastanku koji je održan jučer ujutro Čović je Bandića obavijestio da će Holding uskoro objaviti pozivni natječaj za prodaju zemljišta bivše mesne industrije Zagrepčanke u Heinzelovoj ulici. Budući da je spomenuto zemljište površine 100.000 četvornih metara u stopostotnom vlasništvu Holdinga, upravu Holdinga pitali smo zbog čega su uopće obavijestili Bandića o svojoj namjeri raspisivanja natječaja, uvjereni da im se javio neki zainteresirani investitor pa s gradonačelnikom žele razgovarati o eventualnim izmjenama prostornih planova na području Zagrepčanke.

– Ne. Nažalost, nitko nam se nije obratio i pokazao zanimanje za kupnju zemljišta. Gradonačelnika smo samo željeli upoznati sa svojim planom jer smatramo da on to mora znati budući da je riječ o lokaciji koja je od strateškog značaja za Zagreb – rekao nam je naš izvor iz uprave Holdinga. Pozivni natječaj raspisat će, kaže, kako bi vidjeli kako tržište diše i ima li uopće zainteresiranih za kupnju tog vrijednog zemljišta.

Podsjetimo, zemljište Zagrepčanke jedan je od razloga zbog kojih se Holding danas nalazi pred bankrotom. Naime, unatoč mnogima koji su upozoravali na moguću katastrofu, gradonačelnik Bandić 2001. godine za 118 milijuna kuna kupio je zemljište od Zagrepčanke, tvrtke koja je tada bila u stečaju. Kako bi 2007. spasio gradski proračun, Bandić je naredio Holdingu da od Grada otkupi zemljište za 251 milijun kuna. Gradonačelnik je svih tih godina tvrdio da je Zagrepčanka "posao stoljeća", posljednji put u listopadu 2008., kada je IGH pobijedio na natječaju za kupnju idealne polovice Zagrepčanke s ponudom od 328 milijuna kuna. No posao je propao jer IGH Holdingu nikad nije uplatio novac. Pa kolike su onda uopće šanse da Holding sada, u mnogo siromašnijim vremenima, nađe kupca? Ako se pita Bandića, ne velike.

Jedan od najvećih gubitaša

– Činjenica je da nije vrijeme za prodaju, već za kupnju nekretnina jer se Zagrepčanku već pokušalo prodati. Pitanje je koliko se investitora može očekivati – rekao nam je sugovornik iz gradske uprave prenoseći Bandićeve riječi. Stoga se može pretpostaviti da Čović ne treba očekivati pomoć od Bandića, barem kada je riječ o pronalasku kupca za Zagrepčanku.

Osim Zagrepčankom, Holding bi svoju financijsku sliku rado popravio i prodajom Zagrebačkog velesajma. Ta je podružnica jedan od najvećih gubitaša u sklopu Holdinga.

– Redizajn Velesajma posebna je tema. Ja sam spreman pomoći kolegama. Kada sam bio u Varšavi, razgovarali smo i o onome što su Poljaci napravili sa svojim velesajmom. Treba iskoristiti iskustvo onih koji su bili na većem dnu. Stavio sam se na čelo kolone da provedemo istinski redizajna Zagrebačkog velesajma, konkretno, da 30 posto prostora služi za potrebe sajmovanja, a ostalih 70 posto treba komercijalizirati – kazao je gradonačelnik nakon sastanka s Čovićem.

Iako službenu potvrdu nismo dobili, doznali smo da bi tih 70 posto od ukupno 520 tisuća četvornih metara, kolika je površina Zagrebačkog velesajma, Holding rado dao u najam, ali je isto tako dio prostora spreman prodati. Logično, s obzirom na to da je Velesajam "crna rupa" koja samo za troškove komunalnih doprinosa iz Holdingove blagajne svake godine izbije dvadesetak milijuna kuna.

ZV spreman za ulagače

Zakonskih prepreka za prodaju dijela Velesajma nema, tvrdi zamjenik pročelnika Gradskog ureda za izgradnju grada Željko Horvat.

– Donesena je prostornoplanska dokumentacija za taj prostor. Mi ondje možemo napraviti i kongresni centar. Potrebno je samo ukloniti postojeće građevine (paviljone) i naći investitora. U ovim okolnostima bilo bi neozbiljno govoriti što ćemo ondje graditi jer još nemamo novac za rušenje i pripremu nove gradnje – kazao je Horvat i tako ponovno aktualizirao neslavni pokušaj Bandića i njegova bivšeg bliskog suradnika i šefa Holdinga Slobodana Ljubičića koji su još 2008. godine na prostoru Velesajma planirali gradnju kongresnog centra.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

OB
-obrisani-
12:54 20.10.2011.

Prodaja 100.000 m² Zagrepčanke, Velesajam može i u dijelovima Potpis:SDP

Avatar Baba Vanga
Baba Vanga
12:58 20.10.2011.

Dobis poso ,,,,u pade tolko i zaposlis mi zenu ,,,,,,,,,,,jbte

Avatar Baba Vanga
Baba Vanga
12:45 20.10.2011.

javna nabava g. Covic ,,,,,,,,,tamo cete ustedjeti enormne novce kad potjerate sve sestrinske, kumovinske i sl firme. Natjecaji su velikom vecinom nastimani i poslovi ostaju u obiteljskom okruzenju u velikom broju slucajeva.