Stenjevec

Novi zeleni otoci za reciklažu smeća

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
Novi zeleni otoci za reciklažu smeća
18.12.2013.
u 09:42
Na području četvrti Stenjevec postavit će se više od 40 zelenih otoka.
Pogledaj originalni članak

Na području gradske četvrti Stenjevec do sada je postavljeno pet novih zelenih otoka, a u idućoj godini na području cijele četvrti postavit će se još četrdesetak, poručili su iz Holdingove podružnice Čistoća.

Riječ je o kontejnerima za odvojeno prikupljanje stakla, papira i plastike kako bi se na takav način pristupilo rješavanju problema otpada, ali i nedostatka reciklažnih dvorišta u svim gradskim četvrtima.

Ulica Milivoja Matošeca, križanje Samoborski odvojak i Štrokinec, Ulica Dubravka Ivančana, Pasančeva 3, Radgonska 40, Slavka Batušića južno od dječjeg vrtića, križanje Šoljanove i Cesarićeve, križanje Čepinski put i Kopačevski put, Zagrebačka os broja 154 do broja 164 samo su neke od novih lokacija na kojima će se postaviti novi kontejneri. Ipak, rješenja za odlaganje biootpada još uvijek nema.

– Uslugu odvoza odvojeno skupljenog biootpada moći ćemo ponuditi građanima nakon donošenja dokumenata koji će utvrditi kriterije i način pružanja javne usluge prema Zakonu o održivom gospodarenju otpadom – objasnili su iz Čistoće.

Stanari te četvrti metalnu ambalažu mogu pak odložiti u spremnike za odlaganje plastične ambalaže ili odložiti u reciklažno dvorište, koje se nalazi u Gospodskoj ulici. Radno vrijeme reciklažnog dvorišta je od 6.30 do 20 sati, a subotom od 6.30 do 14 sati.

PITANJA GRAĐANA

Groblje u Stenjevcu će se širiti, ali tek 2015. godine, kad bude novca

Ovaj kraj poznat je po 101. brigadi. Zanima nas hoće li se podići obećani spomenik braniteljima?

Vladimir Andrić: Nije zasad planiran nikakav spomenik. Postojao je projekt prije četiri godine čija je vrijednost 10 milijuna kuna. To je iznos koji vijeće ove gradske četvrti ne može naći. Ono što planiramo jest ploča zahvale našim braniteljima.

Hoće li se proširivati groblje Stenjevec i kada. Uostalom, pokraj groblja postoje kuće i hoće li biti moguća legalizacija tih kuća?

Alan Ordulj: Sukladno vrijedećem generalnom urbanističkom planu Grada Zagreba, za proširenje groblja u Stenjevcu potrebno je donijeti detaljan plan čija je izrada je u tijeku. Nakon donošenja detaljnog plana uređenja i prikupljenih dozvola moguće je planirati radove i financijska sredstva na proširenju groblja. Najvjerojatnije u 2014. godini nisu planirana sredstva za proširenje. Sredstva možemo planirati tek 2015. kad detaljan plan bude gotov, ali to je proširenje u planu. Nažalost, sada o konkretnom roku ne mogu govoriti. A što se legalizacije tiče, uvijek prikupite dokumente, ako ništa, prodat ćete skuplje svoje objekte.

Kako riješiti problem prekomjerna prometa od Zaprešića prema gradu. Pothodnik Podsused stalno je zakrčen?

Božidar Merlin: Dobar dio automobila iz Zagorja ostavlja automobile u Podsusedu, tamo presjedaju na vlak i idu dalje u grad. Dobra bi to bila varijanta samo da ima više parkirnih mjesta. Većim korištenjem obilaznice taj se promet preusmjerava prema gradu. Aleja Bologna zakrčena je od Zaprešića prema Črnomercu, no najveći je problem promet u Škorpikovoj.

Semafor ne bi smio biti kočnica u kretanju sjever – jug. Ideja je da taj promet ide preko polupetlje produženom Huzjanovom ulicom. Taj se idejni projekt razrađuje.

Kako će se riješiti problem odvodnje u Hrnetičkoj ulici?

Tomislav Runtić: Napravljen je novi kanal, ali nije sagrađena cestovna odvodnja, a za to su nadležne Zagrebačke ceste.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.