Energetska obnova u županiji

Nove fasade zagrijat će stanove 3700 Goričana

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
08.02.2017., Velika Gorica - Konferencija za medije na temu Energetska obnova vise stambenih zgrada u Velikoj Gorici. Na konferenciji su govorili ministar MGPU Lovro Kuscevic direktor FZOEU Ljubomir Majdandzic, gradonacelnik Velike Gorice Drazen Barisic i
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Energetska obnova
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Energetska obnova
Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Energetska obnova
09.02.2017.
u 17:06
Veliku Goricu pohvalio je i ministar Lovro Kuščević jer je najviše od svih gradova, s čak 20 projekata, aplicirala za projekt energetske obnove
Pogledaj originalni članak

Jeftiniji računi za grijanje, osobito u zimskim mjesecima, svima su prioritet, a za 150 stanara najvećeg velikogoričkog nebodera na Trgu maršala Tita 9 uskoro bi se mogli i obistiniti. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) sufinancirao je projekt energetske obnove njihove zgrade.

Uštede i očuvanje okoliša

Zamjena vanjske stolarije i oblaganje fasade ovojnicom s kamenom vunom trebala bi im donijeti uštede i do 40 posto. U srijedu ih je posjetio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević, kako bi vidio kako napreduju radovi na projektu vrijednom 3,6 milijuna kuna.

– Nemamo prigovora, sada su nam računi za grijanje i po 1000 kuna, a nadamo se da će se to sada promijeniti – rekao je Petar Bartolić, predstavnik stanara.

Velikogoričani su dosad energetski obnovili četiri višestambene zgrade, a ove godine planiraju još njih 16. U energetskoj učinkovitosti prvi su u Zagrebačkoj županiji.

– Želja nam je da budemo vodeći grad na energetskoj karti Hrvatske – kazao je Tomislav Landeka, direktor Gradskog stambenog gospodarstva (GSG) Velika Gorica.

Mjere energetske obnove, osim zamjenom vanjske stolarije i toplinskom zaštitom ovojnice krova, stropa i poda, provodi se i ugradnjom kondenzacijskog plinskog kotla te ugradnjom sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, primjerice sunčanih kolektora.

– Energetska učinkovitost danas je globalni trend koji smo i mi na vrijeme prepoznali. Osim ušteda, doprinosi i smanjenju emisije stakleničkih plinova i globalnog zatopljenja – kazao je ministar Kuščević te dodao da je u fondu za sufinanciranje takvih projekata predviđeno milijardu eura.

Osim višestambenih zgrada, novac za energetsku obnovu namijenjen je i za odgojno-obrazovne ustanove, a uskoro i za obiteljske kuće.

– Od sufinanciranih 430 zgrada, njih je 8 locirano u Zagrebačkoj županiji te 52 u Gradu Zagrebu. Riječ je o projektima vrijednima više od 84,4 milijuna kuna, kojima je odobreno sufinanciranje iznosilo 31,7 milijuna kuna – kazali su iz FZOEU-a.

Program energetske obnove dosad se sufinancirao iz nacionalnih sredstava, a sada se novac za tu namjenu uspio povući iz europskih fondova. Na natječaj koji je baš završio javilo se 27 zgrada s područja Zagrebačke županije i 79 iz Zagreba.

Konačna odluka na ljeto

Dobra je vijest da će vjerojatno biti novca za sufinanciranje energetske obnove svih zgrada s područja Županije. Tako barem zasad tvrde iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Na natječaj su se javili suvlasnici zgrada iz Velike Gorice, Vrbovca, Zaprešića, Jastrebarskog i Gradeca. Prijavljeni projekti na području Županije vrijedni su 88,5 milijuna kuna, a na razini Zagreba 189,5 milijuna kuna.

Za te je projekte zatraženo gotovo 119 milijuna kuna nepovratnih sredstava. Konačna odluka o tome očekuje se na ljeto, nakon što Služba u FZOEU-u, koju je akreditirala Europska komisija, da zeleno svijetlo.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LU
lunar777
10:52 10.02.2017.

U HDZovoj Velikoj Gorici postiji Trg maršala Tita 9!? Eto toliko o HDZ-u...