ritam grada

Njuškice iz centra grada proganjaju jer se nemaju gdje šetati

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Njuškice iz centra grada proganjaju jer se nemaju gdje šetati
11.03.2016.
u 17:44
Švrćo od šest kila zaradi dvostruko veću kaznu od vozača koji se parkira na travnjaku
Pogledaj originalni članak

Njuškice i šapice koje žive u središtu Zagreba zapravo nemaju previše sreće. Nemaju oni nijednog jedinog parka za pse u kojem bi se u sigurnosti i slobodi mogli poigrati sa svojim prijateljima i malo protrčati bez povodca.

Odasvud im prijete automobili, komunalni redari u sve većem broju vrebaju slobodne šapice, a njihovim ljudima na licu mjesta pišu kazne od 600 kuna. Ponekad kazna prijeti i onima koji su uredno na povodcu, a usudili su se šapama zagaziti na neki travnjak. 

Čak i ako njihov čovjek uredno pokupi kakicu, komunalni redari vade blokove i pišu zato što smatraju da oni uopće ne bi trebali biti tu. I tako švrćo od šest kila zaradi kaznu od 600 kuna, što je dvostruko više od kazne koju zaradi nesavjesni vozač koji svoj automobil ostavi nasred kolnika ili – na travnjaku. Prema najnovijim informacijama, komunalnim su se redarima u progonu njuškica u središtu grada pridružili i policajci koji mogu legitimirati psećeg čovjeka kako ovaj slučajno sa svojim ljubimcem ne bi pobjegao i tako izbjegao drakonsko kažnjavanje.

Psi i drugi kućni ljubimci postali su dio naše svakodnevice. Oni nam pomažu da lakše preživimo sve stresove ovog intenzivnog i kompliciranog života u velikom gradu, djeci su oslonac i često najbolji prijatelji. Oni nam ljubav daju beskompromisno i bezuvjetno u svijetu u kojem pozitivne emocije sve više iščezavaju. Onima koji ih imaju oni su članovi obitelji o kojima se brinu i u dobru i u zlu. 

Mi ovome gradu plaćamo prirez i razne druge namete, a isti taj grad nas, stanovnike centra, i naše pse kažnjava masnim kaznama, iako je svima potpuno jasno da mi te svoje čupave članove obitelji nemamo gdje prošetati.

Ako im želimo priuštiti malo igre i istrčavanja, za to moramo uzeti godišnji odmor. U središtu grada sigurno bi se moglo pronaći nekoliko mjesta koja bi uz zaista minimalne investicije mogla postati raj i za naše njuškice i za nas. To bi bila mjesta na kojim bi se družili psi, ali i ljudi. Tu bi i jedni i drugi mogli naći odušak od ove stresne stvarnosti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

DU
Deleted user
13:05 12.03.2016.

Ma po pločnicima najmanje vidim izmeta, puno više smeća, opušaka i slično, ali za to nije nikoga briga, ja sam dosta ekološki nastrojena i nikad ne bacam ništa po površinama, isto kad se neki mamlaz se parkira tako da pješak ne može proći ili ne želi stati na zebri nikome ništa..Što se tiče igrališta ona su za djecu, a parkovi su za sve, najbolje istjerati sve ljude, starije osobe i slično iz parkova da mogu mamice imati mira sa svojom djecom, niste zakupile cijeli grad, jbga ne ide to tako, svi plaćaju porez i imaju pravo biti gdje žele...

Avatar ankabutorac
ankabutorac
13:31 12.03.2016.

Pa kaj sad Bandic i njegov Rudi ne stanu na kraj tim bedastocama ...da bar nekaj pametnog ima od tog Bandica....jos malo pa nece biti zivotinja u gradu...vec ima kret***....kojima i ptice pre glasno pijevaju i golubi preglasno gugucu...ludi svijet...

MI
Milkica
23:49 11.03.2016.

Sjajno mi je kako ovdje nitko ne čita s razumijevanjem. Članak ne govori o tome kako pse treba pustiti u dječje parkove, nego, naprotiv, da u centru grada nema adekvatnog prostora za pse. Oni koji govore da psi nisu za grad i da je Zagreb metropola (šatro) u kojoj nema mjesta za pse valjda misle da su npr. Pariz i New York sela. I usput, nikome od vas neće smetati kad vas potražni pas pronađe promrznute na Sljemenu, na Velebitu, jel? Nije li to malo licemjerno?