Rješenje za Vrbane III

Niži razredi na nastavu će u poslovnu zgradu

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Niži razredi na nastavu će u poslovnu zgradu
07.02.2017.
u 11:00
Više od 190 tisuća kuna mjesečno plaćat će Grad sljedećih deset godina najam poslovne zgrade koja se nalazi tri minute hoda od sadašnje, premale OŠ Alojzija Stepinca
Pogledaj originalni članak

Na tri minute hoda od “stare” škole nalaze se adrese Kuzminečka 12 i 14 na Vrbanima III gdje će od jeseni biti smješteni učenici nižih razreda OŠ Alojzija Stepinca. U novim će prostorijama školarci učiti, a da bi oni bezbrižno i bez gužve mogli pratiti nastavu, Grad će mjesečno za prostore, kojima je trenutačna namjena još uvijek poslovna, sljedećih deset godina izdvajati nešto više od 190 tisuća kuna.

Kapacitet 408, a 642 đaka

U šest mjeseci ti će se poslovni prostori, koji se prostiru na točno 2326,97 četvornih metara, pretvoriti u 16 učionica za nastavu, jednu informatičku, osam kabineta, dvije male dvorane sa svlačionicama, ali i u popratne prostorije, kao što su, među ostalima, kuhinja, blagovaonica i zbornica – piše tako u ugovoru koji će Grad sklopiti sa Zagrebgradnjom, koja se i jedina javila na natječaj u kojem se tražilo mjesto za novu školu za djecu s Vrbana III. A tražilo se, podsjetimo, jer u sadašnjoj, koja je sagrađena 2013., a za koju Grad još uvijek mjesečno plaća kredit od 800 tisuća kuna te će ga plaćati i sljedećih sedam godina, za sve njih jednostavno – nema mjesta. Kapacitet OŠ Alojzija Stepinca 408 je učenika, a već su se ove školske godine u nju upisala 642 đaka. Riječ je o kvartu koji stalno “raste” te u njemu gradnja još nije završena, u osnovnoj školi sljedećih se godina očekuje još više djece. Upravo u još neizgrađenom dijelu kvarta nalazit će se nova škola, koja će zapravo biti područna onoj u Palinovečkoj ulici u kojoj više nema mjesta. Narančasto zdanje ispred kojeg se već sad nalazi dječje igralište zapravo je dio poslovno-stambenog kompleksa na zapadu Vrbana III koje je planirala Zagrebgradnja, a sastoji se od stambenog tornja sa 16 katova te poslovne zgrade s prizemljem i tri kata.

Još da se popravi “stara”...

Dobro će ondje biti školarcima, kažu roditelji, pa dodaju da je sad zapravo samo važno da se njihova djeca maknu iz nagužvanih učionica i ostalih prostorija u kojima slušaju nastavu.

– U zbornicu, primjerice, đaci ne bi trebali ni zalaziti, a kamoli u njoj imati sat. Doduše, nismo znali kamo će se djeca preseliti jer nas još nitko nije o tome obavijestio, ali drago mi je da se nešto pomaknulo s mjesta. Još samo da se poprave i svi nedostaci “stare” škole, bilo bi idealno – ističe mama Ana Barić te podsjeća na boljke OŠ Alojzija Stepinca, na koje su roditelji već upozoravali. Točnije, na njih 60, koliko ih je ispalo prema elaboratu koji je rađen u rujnu prošle godine. Dvorana je tada bila bez dozvole, igralište bez podloge, ulaz bez portafona, videonadzor izvan funkcije. Jedina je to škola i danas kod koje se ne vijori zastava jer postolje za nju jednostavno nije napravljeno, a da bi se zagrijale prostorije u koje će đaci sjesti, ne može se zaposliti običan ložač jer se među gumbićima i ekranima potpuno digitalizirane kotlovnice nitko ne može snaći. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DF
don fluid
12:28 07.02.2017.

Postoji li bolja slika našeg školstva od rečenice na kraju teksta: "...ne može se zaposliti običan ložač jer se među gumbićima i ekranima potpuno digitalizirane kotlovnice nitko ne može snaći." Živimo u 2017. godini, digitalna tehnologija je odavno standard, pa za kakve kotlovnice onda naše škole obrazuju buduće ložače? Nije lijepo za čuti, ali s takvim pristupom obrazovanju pomalo postajemo Burkina Faso u srcu Europe. Neusklađenost projekta "stare" škole s demografskim potrebama Vrbana 3, hrpa građevinskih nedostataka u toj školi i sporno financiranje projekta su posebna tema.

TR
Trnjanec
17:18 07.02.2017.

Dakle, ukupno 22.8 milijuna kuna. Toliko je vjerojatno i koštala izgradnja te poslovne zgrade. Vuk sit, ovce na broju, džepovi puni.

CI
cibetka
17:56 07.02.2017.

Pa bolje bi bilo da kupe te prostore ispalo bi jeftinije.Tako bi barem prostori bili od grada.Čisti lopovluk.