Stoji neiskorišten

Neželjeni luster iz Oktogona nakon 30 bi godina mogao opet zasvijetliti

Foto: Robert Anić/PIXSELL
POSEBNA PONUDA VL DKS_56132686 17.02.2016., Zagreb - U skadistu tvrtke Gradjevina vec dvadeset godina stoji uskladisten stari luster iz Oktogona a isti je zamjenjen u vrijeme Univerzijade 1987 godine. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Grad Zagreb
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Arhiva VL
večernji
Foto: Arhiva VL
večernji
18.02.2016.
u 11:00
Luster koji je visio u središtu prvog zagrebačkog natkrivenog pješačkog prolaza sada je u skladištu tvrtke Građevina u Vrapču
Pogledaj originalni članak

Među paletama. U kutu. S debelim slojem prašine na sebi.

Luster koji je visio u središtu prvog zagrebačkog natkrivenog pješačkog prolaza sada je u skladištu tvrtke Građevina u Vrapču. U potpunosti zaboravljen, sjete ga se povremeno građani, nostalgičari za starim vremenima. Još 1. veljače 1994. Večernjakova novinarka Renata Rašović pisala je o starom lusteru. S naslovom članka koji bismo slobodno mogli staviti i danas: “Nitko neće luster iz Oktogona”.

Ne odgovara ambijentu

– Ni ne pitaju za njega, osim povremeno koji novinar – kažu iz tvrtke Građevina, u čijem skladištu luster stoji već 30 godina, otkako su uoči Univerzijade bili zaduženi za obnovu prolaza pa su ga “privremeno” uklonili. Nekadašnji direktor Milan Petric još je 1994. kazao da su ga ostavili zbog – sažaljenja. Radnici Građevine luster su i postavili, i to 1971. godine, pri prvoj velikoj obnovi. Sada, kada se Oktogon ponovno priprema za sanaciju, odlučili smo pitati u Gradu Zagrebu planiraju li ondje vratiti veliki drveni luster.

– Obložen je bakrenim limom i ukrašen iskucanim ranoromaničkim motivima lozice preuzetim s Bašćanske ploče te jednostavno ne odgovara originalnom secesijskom ambijentu Oktogona. Uklonjen je uz suglasnost Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je tada bio nadležan za kulturna dobra u Zagrebu – kaže Silvije Novak, pročelnik gradskog Zavoda za zaštitu spomenika. Luster je, dodaje, 1971. izradila radionica Škole za primijenjenu umjetnost.

Foto: Grad Zagreb

A druga rasvjeta, koja odgovara stilu s kraja 19. stoljeća, kada je Oktogon izgrađen unutar zgrade nekadašnje Prve hrvatske štedionice prema projektu arhitekta Josipa pl. Vancaša, postavljena je još uoči Univerzijade 1987. godine, dok će se na isti način sanirati i za iduće obnove.

– Uz ulaze u prolaz sa strane Ilice i Preradovićeva trga postavljene su replike lučnih električnih svjetiljki tzv. “plamenki”, sukladno izvornom rješenju, koje postoje i danas. U cijelom pasažu postavljene su mesingane konzolne zidne svjetiljke izrađene prema sačuvanom izvornom uzorku iz 1899. – objašnjava Novak.

Zašto ne organizirati aukciju

Tako drveni luster obložen bakrenim limom i dalje ostaje neželjen. Zar je moguće da ga ne želi nijedan od zagrebačkih muzeja, institucija, da ga se ne može postaviti u neki drugi ambijent? Zašto onda ne organizirati javnu aukciju kako bi se za luster pronašlo odgovarajuće mjesto?

– Radite s njim što god hoćete – reći će iz tvrtke Građevina.

No, moguće rješenje najavljuju iz Grada. – Provjerit ćemo njegovo današnje stanje i mogućnost korištenja u nekom drugom prostoru – kaže S. Novak.

A mi ćemo pratiti hoće li se obećanje realizirati.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ON
onle79
11:46 18.02.2016.

Kak mi fali taj stari Večernjak sa slike.....bez žutila, glupih članaka i bud.ala koje šire mržnju i žive u '41. i '91.

DE
demokršćanin
22:11 18.02.2016.

Svaki puta kada prolazim oktogonom usmjerim pogled prema mjestu gdje je nekada visio.Hvala Bogu da ga se netko sjetio i ustanovio gdje se nalazi.Zašto ga se ne bi vratilo na njegovo staro mjesto?Ako netko tvrdi da mu tamo nije mjesto,smjestiti ga treba u Muzej grada Zagreba je to je jedno od obilježja našega Grada.